VAN -Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Van'a gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Van İl Danışma Toplantısı'na katılan bir konuşma yaptı.


Demokratikleşme üzerinden sağlanan büyük mutabakatın "Çözüm Süreci" üzerinden devam ettiğini ifade eden Bakan Davutoğlu, "Kim, bu topraklardaki insanların arasına nifak sokmak isterse Van Kalesi gibi sağlam durun. Bu günlerde herkesin Bediüzzaman'ın Şam hutbesini özellikle okumasını tavsiye ediyorum. Bu hutbede Bediüzzaman, 'Ne olursa olsun ümitsizliğe kapılmayın' diyor. 2001 yılında Türkiye'deki insanlar büyük bir ümitsizlik içindeydi. Ama şimdi buraya milletimizin aziz dualarıyla geldik. Kim ne yaparsa yapsın 2001'in o karanlık dönemlerine bu ülkenin götürülmesine izin vermeyeceğiz." dedi.


"Türkiye enerjisini kendi içinde tüketsin istiyorlar"
17 Aralık'ta İstanbul merkezli rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla yapılan operasyonlara da atıfta bulunan Davutoğlu, bazı kesimlerin 11 yıllık birikimi sarsmaya çalıştığını belirterek, "Biz milletin soracağı hesaba açığız. Ancak birileri 11 yıllık birikimi sarsmaya kalkarsa dönüp gideceğimiz yer millettir, yanı sizlersiniz. Başka gideceğimiz yer yok. Amacımız Türkiye'yi küresel güç haline getirmektir. Yolumuz uzun. Ama Kimse 10 yıl önce bu günlere geleceğimizi düşünemezdi. Bunu engellemek isteyenler, dünyanın her yerinde kardeş halkların bir araya gelmesinden korkanlar, Türkiye'yi eski haline getirmek istiyorlar. Türkiye enerjisini kendi içinde tüketsin istiyorlar. Etnik ve mezhebi çatışmalarla, son günlerde olduğu gibi kardeşin kardeşe bedduası üzerine tüketsin istiyorlar. Bunlar olmayacak. Biz duanın peşindeyiz. Biz duaların hürmetine bugün bu ülkede ayakta duruyoruz. Bu ülkenin altı üstü de Allah'ın izniyle sağlamdır. Bazı oyunlar içinde olanların, yurtdışında yazılan makalelerle Başbakanımıza saldırı oklarını yöneltenlerin hedefi Türkiye'nin iç barışını bozmaktır. Birçok kaybedilen şey kazanılabilir. Ama Gönülden Gönüle konuşma alışkanlığımızı kaybetmeyelim. Kardeşliğimize halel getirmek isteyenlere karşı tek yürek olacağız." şeklinde konuştu.


Çözüm süreciyle birlikte ölüm haberlerinin gelmediğini hatırlatan Bakan Davutoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü, "Çözüm sürecinin Van'da, Diyarbakır'da ve Türkiye'de nasıl bir heyecan yarattığını gördük. Artık tek bir ölüm haberi gelmiyor. Gençlerimizin bir tek telini bile kaybetmeye tahammülümüz yok. Onun için çözüm sürecine sıkı sıkı sarılacağız."


"Son 10 yılda Gazzeli, Somalili kardeşlerimizin yanında olmadık mı?"
Van'da deprem olduğu gün bütün Konyalıların aynı acıyı yüreklerinde hissettiğini, bundan sonra da Vanlı kardeşlerinin ayağına bir diken bile batsa, gözünden yaş düşse Konyalıların ve bütün Türkiye'nin onu hissedeceğini anlatan Davutoğlu, "Biz son 10 yılda Gazzelilerin, Somalili kardeşlerimizin yanında olmadık mı? Myanmar ilk giden biz olmadık mı? Dinlerine bakmadan felakete uğrayan ülkelerin yardımına ilk koşan ülke biz olmadık mı? Önümüze ne engel koyarlarsa koysunlar biz yolumuza devam edeceğiz. Bugün caddede yürüdüğümüzde Vanlı kardeşlerimizin bize gösterdiği ilgiyi gördükçe bir kez daha anladım ki kimse bizim aramızı bozamaz ve kardeşliğimizi engelleyemez." diye konuştu.


"Türkiye'yi küresel güç haline getirmek istiyoruz"
Türkiye'yi bütün dünyada sözü geçen ve uluslararası düzen alanında hakkın sözcüsü olarak küresel güç haline getirmek istediklerini bildiren Davutoğlu, konuşmasını şöyle sonlandırdı; "Yolumuz uzun ama kimse 10 yıl önce bugünlere geleceğimizi düşünemezdi. Şu anda dünyada en fazla temsil edilen 7. ülkeyiz. Kısa zamanda ilk beş ülkeden biri olacağız. Dünyanın neresinde olursa olsun temsil edileceğiz ve orada vicdanın sesi olacağız. Bunu engellemek isteyenler, dünyanın her yerinde kardeş halkların bir araya gelmesinden korkanlar, Türkiye'yi eski haline getirmek istiyorlar. Türkiye enerjisini kendi içinde tüketsin istiyorlar. Etnik ve mezhebi çatışmalarla, son günlerde olduğu gibi kardeşin kardeşe bedduası üzerine tüketsin istiyorlar. Bunlar olmayacak. Biz duanın peşindeyiz. Biz duaların, sadece geçmiş duaların hürmetine değil, gelecek nesillerin dualarının bereketine bugün bu ülkede ayakta duruyoruz." (Murat Dalgın-İLKHA)