MUŞ - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 2013 yılı itibariyle başlayan Güneydoğu ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamındaki illerde uygulanacak proje müracaatları devam ediyor.

Hibe desteğinin etçi ve kombine ırklarla kurulacak damızlık sığır işletmesi yatırımlarının inşaat (yeni yatırım), makine alımı (süt sağım ünitesi ve/veya soğutma tankı), hayvan alımı (damızlık gebe düve alımı) oranlarına bağlı olarak uygulanacağı belirtildi.

Yatırımda istenen alt sınırın 50 baş, üst sınırın ise 300 baş olarak belirlenirken, İşletme kapasitesi 300 baştan büyük olan gerçek ve tüzel kişilerin, 300 baş üst sınırına kadar olan kısım için hibe desteğinden yararlandırılacağı kaydedildi.

Yeni yatırımlar için hazırlanan projelerde, sütçü ve kombine ırklarla kurulacak damızlık sığır işletmelerinde inşaat yapımı, hayvan alımı ve makine alımı, etçi ırklarla kurulacak damızlık sığır işletmelerinde ise inşaat yapımı ve hayvan alımı yatırım konuları birlikte yer alması şart koşuluyor.

Kurulu işletmelerin teknik şartları taşıyıp taşımadığı Bakanlıkla İl Müdürlüğünün yapacağı kontrolle belirlenecek.

Kurulu işletmelerde Tebliğde belirtilen şartları taşımak kaydıyla, destekleme konularındaki bir veya iki yatırımı bulunduran yatırımcı, sadece eksik kalan bir veya iki yatırımı ihtiva eden proje ile başvurarak, gerçekleştirdiği yatırımın desteğinden yararlanabilecek. Kurulu işletmelerin teknik şartları taşıyıp taşımadığı Bakanlıkla İl Müdürlüğünün yapacağı kontrolle belirlenecek. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)