DİYARBAKIR - Şırnak Uludere Roboski (Ortasu) köyünde 34 kişinin katledilmesiyle sonuçlanan olayı yaptıkları basın açıklaması ile kınayan Özgür Der Diyarbakır Şubesi, Roboski'nin iki yıldır adalet beklediğini belirtti.

 

Ofis AZC Plaza önünde yapılan basın açıklamasını Özgür-Der Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Emin Altun okudu.

 

"Roboski iki yıldır Adalet bekliyor!"
Yapılan bombardımanın kasıtlı olduğunu ileri süren Altun, "Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait F16 savaş uçakları, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski (Ortasu) köylülerini bombaladı. Bölgede incelemelerde bulunan birçok insan hakları kuruluşunun da raporlarına yansıyan bilgiye göre 'planlı ve kasıtlı' olarak değerlendirilen bombardımanda 34 sivil yaşamını yitirdi. Kürdistan'ın acılı tarihine yeni bir sayfa olarak eklenen olay sırasında can pazarı yaşandı. Olay yerine giden yakınlar,ı çocuklarına ait kol, bacak, kafa arayışına çıktı. Eşek ve traktör römorkları ambulans ve cenaze arabası oldu. Üst üste yığılan cesetler, katledilen on binlerce acının yanına gömülmek üzere kabristanlara taşındı." dedi.

 

Adaletin gerçekleşmesi beklenilirken akla gelmeyen gelişmelerin yaşandığını belirten Altun, "Katledilenlerin yakınlarına para cezası kesildi, Genelkurmay'a, göstermiş oldukları hassasiyetlerinden dolayı teşekkür edildi, katliamdan sorumlu bir kurmaya 'üstün hizmetlerinden dolayı' şeref madalyası takıldı, anmaya katılanlardan bazıları ifadeye çağrıldı, 'Roboski yeniden araştırılsın' önergesi reddedildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 'görevsizlik' kararı vererek dosyayı Askeri Savcılığa gönderdi. Başsavcılık 34 kişinin öldüğü hava operasyonu soruşturmasında verilen görevsizlik kararına yapılan itirazı reddetti. Roboski'liler terörist ilan edildiler. Bütün bu utançlara karşın şu basit sorunun cevabı bir türlü bulunamadı: Roboskilileri öldürme emrini kim verdi?" ifadelerini kullandı.

 

"Roboski devletten özür bekliyor"
Roboski katliamını lanetleyen ve Roboski'nin devletten özür beklediğini ifade eden Altun, "Karların altında yatan masum canlar, analar, babalar, bacılar, kız kardeşler iki yıldır adalet bekliyor, suçlarını bile bilmeden paramparça edilen çocuklarının katillerinin bulunmasını istiyor, suçluların hukuk önünde hesap vermesini ve insanlık vicdanında mahkum edilmesini umuyor, 'Bizim parayla satılacak kanımız yok' diyor ve devletten özür bekliyor." şeklinde konuştu.

 

Topluluğun sık sık 'Katiller Bulunsun Hesap Sorulsun!', 'Roboski'nin utancı Hükümetin Omzunda!', 'Roboski Halkı Yalnız Değildir!', 'Müslüman Zulme Boğun Eğemez!' gibi sloganlar attığı görüldü. (Ömer Yasin Ergin - İLKHA)