Türkiye Fırıncılar Federasyonundan alınan bilgiye göre, 300 gramlık standart normal ekmekten Türkiye`de günde 82 milyon adet üretiliyor.


Bu üretimin 77 milyon 340 bin adedi tüketilirken, 4 milyon 660 bin adedi çeşitli nedenlerle israf ediliyor.
İsrafın yüzde 3,06`sı evlerde, yüzde 1,98`i fırınlarda, yüzde 3,11`i lokanta ve otellerde, yüzde 2,47`si kurum yemekhanelerinde, yüzde 8,62`si öğrenci yemekhanelerinde, diğeri ise çeşitli nedenlere bağlı olarak gerçekleşiyor.
İsrafın günlük para cinsinden değeri ise 3,5 milyon lirayı buluyor. Aylık israf 105 milyon, yıllık israf ise 1 milyar 277 milyon liraya ulaşıyor.

-`İsrafı önleyip Somali`ye yönlendirebiliriz`-
Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Talip Andiç, 450 fırın bulunan kentte her gün 1 milyon 600 bin ekmek üretildiğini söyledi.
Bunun 150 bininin çöpe gittiğini vurgulayan Andiç, israfın Bursa`daki yıllık boyutunun 42 milyon lira olduğunu vurguladı.
Somali`de çocuklar ölürken, insanlar açlıkla mücadele ederken Türkiye`de yılda 5 milyona yakın ekmeğin israf edildiğine dikkati çeken Andiç, şöyle konuştu:


`Oda olarak ülkeye bir çağrıda bulunuyoruz; evinize 5 ekmek alıp, günde birini ya da iki günde birini israf ediyorsanız, bunu önleyebilirsiniz. İki günde bir ekmek 0,75 kuruştan ayda 11,25 lira, yılda ise 135 lira yapıyor. Bayatlayan ekmekleri değerlendirerek, 3 adet tüketilen eve 4 adet almayarak yılda her aile 135 lira tasarruf yapabilir. İsraf konusunda titiz davranırsak bu 135 lirayı Somali`ye gönderebiliriz.`