BURSA- Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, Yardımcıları Prof. Dr. Müfit Parlak, Prof. Dr. A. Saim Kılavuz ve Prof. Dr. İrfan Karagöz'le birlikte Almira Otel'de basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Rektör Dilek, 'Şeffaflık ve hesap verebilirlik' ilkeleri gereği düzenlediği basın toplantısında, devletin Uludağ üniversitesine güçlendirme için 23 milyon yerine 3 milyon verdiğini ifade etti.
Üniversiteyle ilgili gelişmeleri anlatıp eksikleri ve hedefleri de ortaya koyan Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, 310 milyon liralık bütçeyle hayallerindeki Üniversiteyi yaratmanın mümkün olmadığını, ancak Bursa belediyeleri, Sivil Topum Kuruluşları ve hayırseverler sayesinde 2.5 yıl içinde 100 milyon liralık kaynak yaratarak birçok yatırımı yapmayı başardıklarını söyledi.
"Yeni Fakülte talepleri"
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Dilek, kendilerine sürekli yeni Fakülte kurulması yönünde talepler geldiğini, bu taleplere, "Fakülte binasını ve laboratuvarını yapın, biz gerekli akademisyen kadrosunu oluştururuz" yanıtını verdiğini belirten Dilek, "Örneğin UÜ'de bir Diş Hekimliği Fakültesi kurulması ile ilgili karar var, ancak bu Fakülteyi kurmak için Tıp Fakültesi kadar bir bütçeye ihtiyaç var. Bunu da bugünlerde devletin karşılayamayacağını düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
"Güçlendirme için 23 yerine 3 milyon verdiler"
Devletin yeterli kaynağı ayırmadığını ve üniversitenin birçok eksiğini kendi çabaları, Belediyeler ve hayırseverlerin desteği ile tamamlamaya çalıştıklarına dikkat çeken Rektör Dilek, "Üniversitemizin yüzde 80'i depreme karşı güçlendirilmeli. Bunun için 23 milyon gerekli. Bize 3 yılda bunu vereceklerini söylediler, ama bu zaman içerisinde 3 milyon verdiler. Bu beni hayal kırıklığına uğrattı. Güçlendirmeleri kendi öz kaynaklarımızla yapıyoruz. İktisadi İdari Bilimler, Eğitim Fakültesi ve Mühendislik Fakültemizi güçlendirmek için 13 milyon harcadık. Binalarımızın yüzde 50'sini güçlendirdik. Rektörlük binası ve ilçelerin de aralarında bulunduğu Eğitim birimlerimiz de güçlendirilmelidir." dedi.
"Öğrenci sayımız artıyor"
"Devlet bize sormadan öğrenci sayımızı yüzde 7 artırıyor" diyen Rektör Dilek, bunda devletin düşüncesinin yanı sıra toplumsal baskının da rol aldığını söyledi.
Lisans ve önlisans ile birlikte 52 bin öğrencileri bulunduğunu ifade eden Dilek, tercih sırası dikkate alındığında bazı Fakültelerin Türkiye'de ilk 4'te yer aldıklarını kaydetti.
"Devlet bütçesi yetmiyor"
Yüksekokullardaki öğrencilerin şikayetlerinin sorulması üzerine Dilek, "Yüksekokulların geleceği, öğrencilerin durumu tartışılıyor. Üniversitelerden alınsın mı alınmasın mı diye. Meslek yüksekokulları bana sorarsanız ilçelerde olmamalı. Bunu öğrenci memnuniyeti anketleri bize gösteriyor. İlçelerdeki esnafa iş olsun diye koymuş olabilirsiniz. Ama İstanbul'dan gelen bir öğrenciye orada nasıl bir sosyallik, kültürel katkı sağlayabilirsiniz? İlçelerdeki öğrencilerden bu konuda hep şikayet alıyoruz. Binaları iyi değil. Zor bir alan ve paraya ihtiyaç var. Devletin bütçesi yetmiyor" dedi.
"Dolmuşçular artık üniversiteye giremeyecek" Kampus içine giren dolmuş gibi toplu taşıma araçlarının trafik sıkışıklığına yol açtığını anlatan Dilek, "Kampüs trafiği çok sıkıntılı. Batıya giden bütün araçlar Üniversiteden geçiyor, bağrımızdan geçip çıkıyorlar. Hatta Balıkesir, Biga, Mudanya ve Çanakkale otobüsleri bile bizim oradan geçiyor. Burası Çarşamba Pazarı konumunda. Onunla ilgili İzmir yolu kenarına 4 dönümlük bir araziyi toplu taşıma araçları için ayırdık. Orası da bitti. Her şey hazır. Burada bir iradeye ihtiyaç var. Toplu taşıma araçlarını sınırlandırdığınız zaman sıkıntı oluşabilir. Belediye ile anlaştık, 10-12 ring otobüsü olacak. Bunu yapmak zorundayız. Buna rağmen senatomuzda bunu tartıştık. Bu riski alacağız. Kapatacağız trafiği. ODTÜ'de minibüsçülerle olan gerilimi biliyorsunuz. Kendimizi vicdanen ve hukuken rahatlatmak için bu adımı atacağız " dedi. (Zeki Aras-İLKHA)