MARDİN - Kızıltepe Zahireciler Derneği`nin 324 üyesiyle genel toplantıda oybirliğiyle aldığı kararları, Yönetim Kurulu Başkanı M.Şerif Öter açıkladı. Basın aracılığıyla son kez Kızıltepe Belediyesine çağrıda bulunduklarını belirten Öter, şehir içinde kalan eski Buğday Pazarında hububat faaliyetine izin verilmemesini istedi.
 
Belediyenin talebi üzerine buğday pazarının esnafın kendi imkanlarıyla şehir dışına çıkarıldığını ifade eden Öter, "Dernek üyelerimize ait 319 adet eski pazarda bulunan işyerlerimizi Belediyenin uygun göreceği kentsel dönüşüm planı çerçevesinde ilçemize yakışır bir proje uygulaması için, defalarca Belediye Başkanlığına öneri götürdük.
 
Bu durumda Kızıltepe Belediyesi gerek almış olduğu ilgili karar, eşitlik ilkesi ve sebep olduğu haksız rekabetin ortadan kalkması için şehir merkezinde kalan ve burası boşalacak dediği eski Buğday Pazarında hububat faaliyetine izin vermemesi gerekirken, göz yummaktadır. Bu yanlı ve haksız uygulamaya son vermeye çağırıyoruz." dedi.
 
Zahireciler olarak Kızıltepe Belediyesine soruyoruz
Öter açıklamasına şu sorularla devam etti:

"- Madem eski Buğday pazarını boşaltmayacaktınız neden bizi şehir dışına çıkarttınız?
 
- Hani mahalle halkı toz ve araç gürültüsünden rahatsız oluyordu, evlerinin damında yatamıyordu ve sürekli belediye Başkanlığınıza şikâyet dilekçeleri veriyordu?
 
- Bizi Şehir dışına çıkartıp eski yerlerimizde hububat ticaretinin yapılmasına izin vermeniz haksız rekabetin oluştuğunu bilerek göz yummanız haksızlık, eşitsizlik, kul hakkı ihlali değimli?
 
- Altı senedir Zahireciler Derneği üyeleri zor şartlarda hata bazıları çocuklarının bileziklerini, küpesini satarak taksitlerini ödeyebildiler. Belediyeye soruyoruz; bu zararımızı kim karşılayacak?

- Madem eski Buğday pazarını tahliye edecek iradeyi gösteremeyecektiniz
 
kendi malımız mülkümüz olan dükkânlarımızdan bizi çıkartmaya ne hakkınız vardı?
 
- Eski pazarda kurulu tartı kantarımızı halka rahatsızlık veriyor diye sökülen yerde başka kantarın kurulmasına izin vermeniz hangi demokrasinin adaletiyle ve sosyal belediyecilik anlayışıyla bağdaşıyor.
 
- Bizi yerimizden çıkartıp ganimetimizi başkalarına peşkeş çeken belediyenin doğru karar almasını engelleyen birilerimi var acaba? Dünyada örnek bir projeyi ilçemize kazandırdığımız için Belediye takdir edeceğine bizi adeta cezalandırıyor."
 
Dünyada halkın arasında ayırım yapan belediye var mı?
Diyarbakır`da eşit şartlarda 2 buğday pazarının olduğunu belirten Öter, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yasal yollara ve kitlesel demokratik tepki seçeneklere başvurma kararı almadan önce zahireciler olarak BDP il, ilçe ve Diyarbakır yerel yönetim komisyonuna geçen sene durumu iletip ilgi ve yardım talebinde bulunduk. Son olarak bir umut deyip, 20 gün önce tüm BDP Milletvekillerine mağduriyetimizi yazılı arz ettik. Sayın Vekillerin daha önemli işleri olmalı ki, hiçbir tanesi yazımıza cevap vermedi. Yalnızca Sayın Erol Dora`nın danışmanı bilgi almak amacıyla bizi telefonla aradı.
 
Sonuç olarak Kızıltepe Zahirecileri oybirliğiyle Kızıltepe belediyesine rica ile çağrıda bulunuyoruz. Belediyenizin sözüne ve yazılı kararına inanıp, uyduğumuz için bize yaptığınız haksızlığa son verin. 2 yıldır belediyenin kapısına gidip hakkımızı arıyoruz bir türlü sonuç alamıyoruz."
 
Belediyeyi 2008 yılında almış olduğu tahliye kararını uygulamasını beklediklerini belirten Öter, "Bizi Nasıl yerleşim alanı dışına çıkartıysanız başkalarına da aynı muameleyi uygulayıp yerleşim alanı dışına çıkarmak, adil ve sosyal belediyeciliğin görevi ve sorumluluğudur.
 
Belediye Eski Buğday Pazarında faaliyetlerin yapılamayacağı yönünde daha önce aldığı boşaltma kararını uygulamak için, hakkaniyetle gerekli adımları atmaması, ilgisiz, duyarsız ve esnaflar arasında taraf tutmaya devam etmesi halinde; Kızıltepe zahireciler derneği olarak her türlü kitlesel demokratik eylem ve Mahkemeye başvurarak, hukuki haklarımızı sonuna kadar arayacağız. Bu süreçte meydana gelebilecek her türlü olumsuzluğun sorumlusu Kızıltepe Belediyesi olacaktır. İnsanların iki kutsal değeri vardır, Yaşam hakkı ve ekmeği. Belediyemiz 324 esnaflarımızın çoluk, çocuğunun ekmeğini rızkını kazandığı yerden tahliye ettirip, başkasına ganimet olarak sunmuştur.
 
Barış Demokrasi Partisinden duyarlı, iradeli ve adaletli yetkililerin bu meseleye müdahale edeceğini düşünerek bir hafta daha bekleyeceğiz. Sağduyu ve iyi niyetimize karşılık bulamadığımız takdirde yukarıda saydığımız hak arama yollarına başvuracağız. Tüm halkımıza üzüntü ve saygıyla duyurulur. Zahireciler genel kurulu oy birliği ile alınan karardır." denildi. (Mehmet Aslan - İLKHA )