Hortumlanan bankalarla, borsadaki spekülasyonlarla halkın 300 milyar dolarını iç eden 28 Şubat`la ilgili davada 76`sı tutuklu, 103 kişi yargılandı, bütün sanıklar tahliye edildi. Bu gelişmenin ardından tam da “Yolsuzluğun üstüne su içiliyor” yorumları yapılırken, savcılar davada ikinci raunt için düğmeye bastı.
Türkiye gazetesinde yer alan Ercan Gürses imzalı habere göre Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili ikinci iddianameyi hazırladı. İddianame şimdi, Başsavcıvekili Murat Esen`in imzasını bekliyor. İlk iddianamesinin büyük ağırlığı emekli askerlere dönük olan Postmodern Darbe Davası`nın ikinci iddianamesi ağırlıkla sivilleri kapsayacak.
1996-97 yılları arsında bir yıl görevde kalan Erbakan Başbakanlığındaki Refahyol hükümeti dönemindeki sivil yöneticiler ile örtülü darbenin planlayıcıların ilişkileri masaya yatırılıyor. Postmodern darbe ile hükümetin devrilmesi sürecinde bazı medya kuruluşlarının ve gazetecilerin ordunun etkin isimleriyle ilişkileri iddianamede yer alacak. Darbeye zemin hazırladığı öne sürülen haberlerin mercek altına alındığı iddianamede, medya patronlarının ordunun üst yönetimi ile ilişkisi de yer bulacak.
İddianamede finans kesimine dönük bazı başlıklar da bulunuyor. Özellikle bazı paşaların emekli olduktan sonra hangi kurumlarda üst yönetimlere geldiği, bazı özel bankaların verdikleri şaibeli kredilerin de incelenmesi söz konusu.
İkinci iddianamede yer alan askerler arasında, dönemin bir ordu komutanının da yer aldığı belirtiliyor.
Maliyeti 300 Milyar $
Postmodern darbe olarak nitelendirilen 28 Şubat süreci ile başlayan batık zincirinde toplam 22 banka battı. Bu bankalarda yaklaşık 32 milyar dolar mevduat olarak vatandaşların parası batarken 18 milyar dolar da biriktirilmiş zarar oluşmuştu. Diğer zararlarla ve İmar Bankası ile zarar toplamı o günkü maliyetlerle 65 milyar dolara ulaşıyordu. Sonradan yapılan açıklamalara göre bu zarar, zaman içindeki maliyet artışı ile (hazine bileşik faizine göre) 110 milyar dolar seviyelerine ulaştı.
28 Şubat sürecinin en önemli bir başka zararı ise Kamu Bankalarıydı. Batan Emlakbank`ın biriken zararı 2001 fiyatlarına göre 41 milyar dolar, bugünkü rakamlara göre ise 70 milyar dolar civarındaydı. Hazineye yüklenerek yapılan yüksek faizli ihalelerle de 120 milyar doların üzerinden hazine soyulmuştu.
Türkiye Gazetesi