BATMAN - Bölgede yaşanan intihar vakalarını ve bazı basın kuruluşlarının bunu dine mal etmesini değerlendiren Eğitim Bir Sen İl Başkanı M. Şafii Özperk, intiharların tek bir nedeninin olmadığını, komplike bir olay olduğunu söyledi.
Özperk, bu intihar olaylarının tamamen güneydoğuda var olan bir şey gibi gösterilmesine tepki göstererek bunun Türkiye ve dünyanın her yerinde yaşanan trajedi bir durum olduğunu belirterek, "Dolayısıyla bu intihar olayları bir kesimin, örgütün, toplumun, örfün, törenin sonucu değil." dedi. İntiharları belli bir sınıf, belli bir grup, belli bir ideolojiyi veya zihniyette aramanın yanlış olduğunu söyleyen Özperk, "Süreç içerisinde şunu da gördük; örgütün silahlı kanadına katılıp bir süre dağda kalan insanlar bile bir süre sonra evine dönebiliyor ve intihar edebiliyor. Bu tür vakalarla da karşılaştık Ya da yanlış bir iş yapmış, ailesine ve topluma karşı utandığından intihara teşebbüs edebiliyor." dedi.
"İslam İnsan Hayatını Kutsal Sayıp İntiharı Haram Kılmıştır"
İslam`ın insan hayatını kutsal kabul ettiğini ve korunmasını emrettiğini ifade eden Özperk, "Maalesef böyle acı, trajik bir konuda birileri adeta bu işi nasıl kâra devşiririz mantığıyla değerlerimizi küçümsemek ve hakaret etme cüretine başvuruyorlar. Bu hadiselerle var olan üzüntümüzü, kederimizi biraz daha törpülemekte. Aslında bunların yapmaya çalıştığı şey (intiharların sebebini dine bağlamak) öküzün altında buzağıyı aramaya benzer. Çünkü baktığımız zaman dinin kendisi, sadece İslam değil, bütün ilahi dinler insan hayatını kutsal kabul eder ve insan hayatının korunmasını emir ve tavsiye eder. Bütün dinler kendi hayatına son vermeyi yasaklamış ve haram kılmıştır." diye konuştu.
Din Hâkim Olduğunda İntihar Olayları Yok Denecek Kadar Azdı
Geçmiş arşivlere bakıldığında dini yaşamın daha güçlü olduğu dönemlerde intihar olaylarının yok denilecek kadar az olduğunu söyleyen Özperk, "Geçmişteki arşivler araştırılabilir. Bizim toplumda dini duygular hâkim olduğu zaman bu tür olaylar çok daha azdı. Ama birileri ne zaman ki laik, sosyalist, seküler bir hayat tarzını bizim topluma kabul ettirme gayreti ve çabasıyla, özellikle gençlik kesimin inancını, ahlakını zayıflattılar bu olayların sayısı da arttı." dedi. Medyanın da bu konuda habbeyi kubbe ederek kötü örnek olduğunu sözlerine ekleyen Özperk, intiharların birçok nedenlerinin olduğunu bunların başında inanç zayıflığı, psikolojik ve ekonomik sorunun geldiğini söyledi.
"İntihar; Din`in Aksine Dinsizlikten Kaynaklanıyor"
İntihar nedenlerinin başında dinin aksine dinsizlik ve dinden uzaklaşılması geldiğini dile getirdi. Özperk, "Şuana kadar kendi çevremizde gördüğümüz, bu tür talihsizlikleri yaşayanlara baktığımız zaman inanç zayıflığı söz konusu. Çünkü Allah ve ahiret inancı olan bir insan asla bu işe meyletmez." Tespitinde bulundu. İkinci nedenin psikolojik olduğunu söyleyen Özperk, insanların yaptığı hataların çözümcülüğü noktasında böylesi bir şeye başvurduğunu söyledi.
"İntiharın Nedenlerinden Biride "Cinsel Kararlar"
Bir başka boyutunun ise ekonomik olduğunu söyleyen Özperk, "Ekonomik buhranların olduğu dönemlerde intihar vakları artmaktadır. Günümüz çağdaş modern seküler insanı maalesef maddeye çok önem vermekte ve maddeyi çok fazla önemsemekte. Hâlbuki bizim inancımıza göre yeryüzü ve gökyüzündeki her şeyin sahibi Allah`tır. İnsana bunu geçici olarak vermiştir. Dolayısıyla dindar insanın mala karşı aşırı bir sevgisi yoktur. Diğer Müslüman olmayanlar ise en ufak bir sıkıntı ve iflasta bu tür şeylere başvuruyorlar." dedi.
Bir diğer etkenin yanlış cinsel kararlar olduğunu söyleyen Özperk, İnanç zayıflığının artmasıyla ahlak zayıflığı da başladı bununla gençlerimiz yanlış şeylere yöneliyor. Yanlış yaptığını fark ettiğinde bu sefer kurtuluş olarak bu yollara başvuruyor." dedi.
M. Salih Özcan - İLKHA