VAN- Konuyla ilgili olarak İLKHA`ya konuşan kanaat önderleri ve âlimler, cadde ve sokaklarda satılan biletlerin kumarın çeşitlerinden bir tanesi olduğuna dikkat çekerek, İslam`da kumarın her çeşidinin haram olduğunu ve Müslüman halkın bu tür haramlardan kendilerini sakınmaları gerektiğine vurgu yaptılar.

"Dinimizde kumarın her çeşidi haramdır"
Kumarın haksız kazanç çeşitlerinden bir tanesi olduğunu ve kumarın her çeşidinin haram olduğunu söyleyen Molla Salih Yücel, "Dinimizde nasıl her sarhoş edici şey haram ise aynen öyle kumarın da her çeşidi haksız kazanç olduğu için haramdır. Bu kâğıt oynama olabilir, devlet kanlıyla bunun önüne `milli` kelimesi eklenerek oynanan piyango olabilir. Sanal âlemde internet ortamında oynanan kumar çeşitleri olabilir. İslam bunların hepsine `haramdır` diyor. Ve bunları yasaklıyor" dedi.

"Haram para huzur değil huzursuzluk getirir"
Kumarın mana itibarıyla `kolay elde edilen` anlamına geldiğini ifade eden, Molla Yücel, Devlet eliyle bu tür haramlara teşvik edilmesinin üzücü olduğunu belirterek, "Eğer bizler kendimizi Müslüman olarak isimlendiriyorsak, bunun kumarın bir çeşidi olduğunu unutmamamız gerekiyor. Bu haksız bir kazançtır. Ve haramdır. Onun için bundan kesinlikle uzak durmamız lazım. Milli Piyango kumarına bulaşmamamız gerekir. Eğer kendimize Müslüman`ım diyorsak kesinlikle bunlardan sakınmamız gerekir. Ama hem Müslüman olduğumuzu iddia ediyor hem de bu haramlara bulaşıyorsak şunu unutmayalım bu haram bizlere huzur, mutluluk ve saadet getirmeyecektir. Ki piyango kazananların akıbetleri ortadadır. Haram para huzur değil huzursuzluk getirir. Mutluluk değil mutsuzluk getirir, perişanlık getirir. Onun için biz Müslümanların kesinlikle bundan uzak durması gerekir" şeklinde konuştu.

Kumarın gerek ferdi hayatımıza gerekse de toplumsal hayatımıza ciddi zararlar verdiğini aktaran Yücel, Müslüman halkı geçmişten ders ve ibret alamaya davet etti.

"Bundan daha büyük bir felaket olabilir mi?"
Allah (cc)`un birçok ayette içki ve kumarı birlikte zikrettiğini anlatan bölgenin kanaat önderlerinden Molla Abdurrahim Timurtaş da Bakara Suresi 219 ayeti kerimeyi hatırlatarak, bu ayeti kerimenin bizlere şu mesajı verdiğini aktardı.

"Bir ticaret yaptığımızda bakıyoruz ki onun zararı karından fazla ise o ticareti terk ediyoruz. Burada da bu zarardan kendimizi sakınmamız gerekiyor. Kumarın toplumdaki en büyük zararlarından bir tanesi de topluma kin ve nefreti hâkim kıldığını biliyoruz. Hatta ölümlere kadar giden olaylara sebebiyet vermektedir. Bundan daha büyük bir felaket olabilir mi?" diye sordu.

"Milli Kumar (Piyango) sosyal bir felakettir"
Devletin bu piyango biletleri ile en büyük kumarı oynattığını vurgulayan Molla Timurtaş, Bunun için halktan toplanan trilyonlarca paranın bir kısmının devletin cebine girdiğini ifade ederek, "Bir kısmı ise birilerine veriliyor. Bu ise büyük bir zulüm ve haksızlıktır. İnsanların büyük felaketlere sevk edilmesidir. Ayrıca bu denli büyük olan Milli Kumar (Piyango) toplumun sosyal yapısını bozar. İnsanları işsizliğe, psikolojik ve sosyal bunalımlara sevk etmektedir. Trilyon beklentileri insanları işlerinden ve aşlarından etmektedir. Bunun sayısızca örneklerini bizler tolumuzda görmekteyiz" diye konuştu.

"Önderinizin peşinden gidin"
Son yıllarda bu benzeri kumar çeşitlerinin Müslümanlar arasında da yaygınlaştırılmak istendiğine değinen Timurtaş, "Müslümanlara tavsiyemiz liderlerinin peşinde gitmeleridir. Ki liderimiz ve önderimiz Hz. Muhammed (sav)`dir. Onun peşinden gitmemiz gerekir ve onun yaşantısına göre hareket etmemiz yaşantımıza şekil vermemiz lazım. Nasıl ki doktorunu dinleyen ve onun tavsiyelerine uyan bir hastanın iyileşmesi muhtemel ise doktorunu dinlemeyen hasta ise daima kendine zarar verir. Doktorun ise kaybedeceği bir şey yoktur" ifadelerini kullandı.

"İçki, kumar ve dikili taşlar şeytan işi birer pisliktirler"
Konuşmasını Maide Suresi 90. ayetini hatırlatarak devam ettiren Molla Abdurrahim Timurtaş, "Allah (cc) bu ayette mealen şöyle buyurmaktadır, `Ey iman edenler muhakkak ki içki, kumar, Dikili taşlar şeytan işi birer pisliktirler. Bunlardan kendinizi muhafaza edin. Ancak Şeytan bunlarla sizleri Allah`ın zikrinden uzaklaştırmak ve sizleri namazdan uzaklaştırmak istemektedir…` bizler bakıyoruz bu fiilleri işleyenler Allah`ın yolundan uzaklaşmakta ve şeytana asker olmaktadırlar. Tüm Müslüman kardeşlerimize tavsiyemiz kendilerini Müslüman olarak görmeleri, Allah Resulü`nün yolundan gitmeleri ve kendilerini şeytanın yolundan uzaklaştırmalıdır. Ki dünya ve ahretlerini kurtarabilsinler. Aksi takdirde hem dünya hem de Ahirette büyük zararlar bizi bekliyor olacak" şeklinde konuşarak Müslümanlara tavsiyelerde bulundu.

"Milli ismi bu haramı helalaştıramaz"
İnsanlarımız kısa yoldan köşeyi dönme peşinde olduklarını ve helal-harama dikkat etmediklerini ifade eden Molla Fahrettin Aslan ise, bu haram para kazanma yollarından bir tanesinin de Milli Piyango olduğunu hatırlatarak, "Bu harama devlet eliyle milli ismi bırakılarak, Milli piyango adı altında ortaya sürülmesi bunu helalaştıramaz. Bu kesinlikle haram olan ve Müslümanın kursağında geçmemesi gereken bir paradır. Allah ve Resulüne iman eden bir insan kesinlikle böyle bir kumara tevessül etmemelidir Kesinlikle başındaki milli ya da İsmi bu haramı ortadan kaldırmaz. Bu kimin eliyle yapılırsa yapılsın referansımız İslam ise bu kesinlikle haramdır" ifadelerine yer verdi.

"Bu haram hem dünyamızı hem de ahretini bitirir"
Bu güne kadar bu parayı alan kişilerin iflah olmadığını da sözlerine ekleyen Molla Aslan, şunları söyledi.

"Çünkü bu bir haram kazançtır. Hem insanın dinini, hem dünyasını hem de ahretini bitirir. Bırak bunda mutlu olmayı en başta bu hareketle dinine büyük bir darbe indirmiş oluyoruz. Dünya ve ahretimizi perişan ediyoruz Allah muhafaza. Hâlbuki eğer inanmışsak rızkımızdan korkmamalıyız Rezzak olan Allah (cc)`dur. Bir insanın rızkı ne ise ondan başkasını alamaz"

Müslümanların Kur`an`a göre hareket etmesi gerektiğini bildiren Aslan, "Allah`ın bizlere verdiği hayat kılavuzuna göre hareket etmeli ve bu tür rezaletlerin peşinden koşmamalıyız. İslamın izzeti bizlere yeter de artar bile" diye konuştu.
(Murat Dalgın-İLKHA)