Axios'un 3 ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberine göre bu planın, Donald Trump yönetimindeki bir sonraki ABD hükümeti tarafından da benimsenebileceği ifade ediliyor.
Blinken’ın, bugünyapacağı konuşmasında, Gazze’deki rehineler ve ateşkesle ilgili devam eden anlaşma çabaları sırasında bu planı açıklayacağı belirtiliyor.
ABD'NİN GAZZE PLANI
Gazze’nin Yeniden İnşası ve Yönetimi:
Uluslararası toplum ve Arap ülkelerinin katılımıyla bir yönetim mekanizması oluşturulması öngörülüyor.
Gazze’de güvenliğin sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması için Arap ülkelerinin asker göndermesi hedefleniyor.
Kalıcı İşgalin Reddedilmesi:
Plan israilin Gazze’yi kalıcı olarak işgal etmesine karşı durulmasını içeriyor.
Gazze’nin topraklarının daraltılması veya Filistinlilerin zorla yerinden edilmesine izin verilmemesi de planda yer alıyor.
Kazanımlar:
ABD'nin planında ''Hamas’a karşı elde edilen taktiksel zaferlerin, bölgenin istikrarını sağlayacak stratejik kazançlara dönüştürülmesi.'' hedefi yer alıyor.
Filistin Yönetimi’nin Güçlendirilmesi:
ABD planında Filistin Yönetimi’nin gelecekteki herhangi bir Gazze hükümetinin bir parçası olması hedefleniyor.
Planla İlgili Endişeler
Axios’a göre, bazı ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, bu planın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun çıkarlarına hizmet edebileceği ve Filistin Yönetimi ile Başkanı Mahmud Abbas’ı devre dışı bırakabileceğinden endişe duyuyor. Daha önceki bir raporda, planın, uluslararası toplum ve Arap ülkelerinin katılımını içeren bir yönetim mekanizmasına dayandığı ifade edilmişti.
Blinken’ın konuşmasında, Gazze’nin kalıcı olarak işgal edilmesini veya Filistinlilerin zorla yerinden edilmesini reddedileceğinin vurgulaması bekleniyor.