Lübnan'da Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın görev süresi 31 Ekim 2022'de sona erdikten sonra, Meclis'te düzenlenen 12 oturumda yeni cumhurbaşkanı seçilemedi.
Cumhurbaşkanlığı koltuğunun 2 yıldan uzun süredir boş kalması, işgal askerleri ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023'te başlayan kontrollü çatışmaların, Eylül 2024'te işgal güçleri şiddetli saldırıları ve sınır hattında karadan işgale dönüştürmesi, Lübnan siyasetini de olumsuz etkiledi.
Lübnan ile işgal askerleri arasında ateşkesin ilan edilmesinden bir gün sonra 28 Kasım 2024'te Meclis Başkanı Nebih Berri, cumhurbaşkanı seçimi için 13. oturumun 9 Ocak'ta yapılacağını açıkladı.
O zamandan bu yana Lübnan'daki siyasi kesimler yeni cumhurbaşkanının yarınki oturumda seçilmesi için olumlu mesajlar vermesine rağmen, Lübnan Meclisi'nin daha önce cumhurbaşkanı seçimi için yapılan oturumlardan kısa sürede sonuç alamaması soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.
Lübnan Meclisi, eski Cumhurbaşkanı Avn'ın görev süresinin dolmasının ardından düzenlediği 12 oturumda yeni cumhurbaşkanını seçemedi. Ancak son oturum 14 Haziran 2023'te, işgal askerleri ile Hizbullah arasındaki çatışmaların başlamasından önceydi.
Eski Cumhurbaşkanı Avn ise 2016 yılında Meclis'te düzenlenen 46'ıncı oturumda seçilebildi.
Lübnan Anayasası'na göre cumhurbaşkanı Maruni Hristiyan, başbakan Sünni ve Meclis Başkanı ise Şiilerden seçiliyor.
Aday listesi kalabalık
Yeni cumhurbaşkanını seçmek için yapılacak oturumda çok sayıda adayın ismi geçiyor.
Genelkurmay Başkanı Joseph Avn, Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi lideri Semir Caca, eski Maliye Bakanı Cihad Azur, Marada Hareketi lideri Süleyman Franciyye, Kamu Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Tümgeneral Elias el-Biseri, eski İçişleri Bakanı Ziyad Barud, eski İletişim Bakanı Jean Louis Kardahi, bankacı ve üst düzey yönetici Semir Assaf ve milletvekilleri Nime Efram ile İbrahim Kenan'ın adaylığı konuşuluyor.
Genelkurmay Başkanı Avn'ın ismi diğer adayların önüne geçse de Genelkurmay Başkanı'nın cumhurbaşkanı olarak görev yapabilmesi için anayasa değişikliği gerekiyor. Ancak Meclis'te cumhurbaşkanı seçimi için yapılan ilk oturumda bir adayın elde etmesi gereken oy sayısı ile anayasa değişikliği için gereken sayının aynı olması dikkati çekiyor.
Meclis'te 8 milletvekili bulunan ve Dürzi lider Velid Canbolat'ın öncülük ettiği "Demokratik Buluşma" bloğu, Genelkurmay Başkanı Avn'ın adaylığını desteklemeyi sürdürürken, Hizbullah ve Emel Hareketi gibi Şii akımlar Avn'ın adaylığını desteklemiyor.
Muhalefetin bazı kesimleri ile Lübnan Meclisi'nde 27 sandalyesi bulunan Sünnilerin de neredeyse yarısı yeni cumhurbaşkanı olarak Avn'ı destekliyor.
Meclis'te 13 sandalyesi olan Özgür Yurtseverler Partisi'nin lideri Cibran Basil ise Avn'ın adaylığına karşı. Şii blok, Hizbullah ve Emel Hareketi ise cumhurbaşkanlığı için Marada Hareketi lideri Franciyye'ye yönelik desteğini sürdürüyor. Öte yandan, Meclis'te yarın yapılacak oturumda yeni cumhurbaşkanının seçilememe ihtimali de göz ardı edilmiyor.
AA