ŞANLIURFA - Türkiye'nin birçok ilinde uygulanan elektrik kesintileri gündemdeki yerini koruyor. Özellikle kış aylarında sıklıkla yaşanan elektrik kesintileri birçok il ve ilçede halk tarafından protesto ediliyor. Uygulanan elektrik kesintilerini protesto etmek amacıyla trafo binasını yakarak gündeme gelen Şanlıurfalılar da yaşanan elektrik kesintilerinden muzdarip. Şanlıurfa Elektrikçi ve Elektronikçiler Odası Başkanı Necmettin Sağlam, elektrik kesintileriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.


Kesintiler yargıya taşınıyor
Şuandaki elektrik kesintilerinin bilinçli olarak uygulandığını söyleyen Sağlam, "Daha önce enerji yetersizliğinden kaynaklanan bir kesinti vardı. Özelleştirmeden sonra bilinçli bir kesinti var. Belli ilçelerde, belli yerlerde, belirli saatlerde elektrik kesintileri olmaktadır. Yapılan bu uygulama yasadışı bir uygulamadır, aynı zamanda suçtur. Elektrik kesintileri konusunda avukatlarla görüşüp Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağız." diye konuştu.


Faturasını ödeyen vatandaşın mağdur edilmemesi lazım
Elektriği kesmeye hiç kimsenin hakkı olmadığını söyleyen Sağlam, "Eğer bir köyde bir adam elektrik abonesini yapmışsa ve her ay düzenli ödüyorsa bu kişiyi kaçak elektrik kullanan kişilere uygulanan muameleye tabi tutamazsınız. Elektriğini kesemezsiniz, buna hiç kimsenin hakkı yoktur. Üretici firma olarak kesintisiz elektrik sağlamaları lazımdır. Bunun üzerinde durulması lazım. Bir gece kondu kesiminde kaçak kullanım yapan olabilir. Ama kaçak elektrik kullanmayıp her ay düzenli olarak faturasını ödeyen vatandaşın mağdur edilmemesi lazım." şeklinde konuştu.


Kesintilerden kar edeceğim hesabı yapılırsa bu cidden herkesi mağdur eder
"TEDAŞ özelleşti diye daha az elektrik satarak daha fazla kar edeceğim hesapları yapılırsa bu cidden herkesi mağdur eder" diyen Sağlam sözlerini şöyle devam etti: "Bu nasıl bir anlayıştır ki az elektrik satacaksınız elektrik kesintisi yapılan yerde kaçak kullanımı yüksek olduğu için diğer yerlerde vermiş olduğunuz elektrikten kar ederek oradaki zararı ortadan kaldıracaksınız. Şu anda anladığımız kadarıyla mantık budur. Bu sadece Urfa'da uygulanan bir yöntem değildir. Diyarbakır'da, Batman'da DEDAŞ'ın sorumluluğu altındaki bütün bölgelerde uygulanıyor"

Üretici firmaları abonelere kesintisiz elektrik vermek zorundadır
Sağlam sözlerini şöyle sürdürdü, "Şu anda bir müfettiş atansa Hayati Harrani'de, Osmanlı'da, Eyyüp Nebi'de, Sancaktar'da, Yakubiye'de hangi saatler arasında fiderlerin açıldığı, elektriğin tüketilmediği açık. Yani bu gizli bir olay değil. Bu bilinçli bir olay. Buna valinin, bakanın bu duruma bir el atması lazımdır. Kıştır, ayazdır ve insanlarda karanlıkta ve elektriksizdir. Urfa'daki tüm STK'larla birleşerek bu firma hakkında suç duyurusunda bulunmak lazım. Bizim hakkımızı aramamız lazım. Bunlar yarın diye bilir ki 8 ya da 12 saat elektriği kesebilirim. Bu kabul edilemeyecek bir durumdur. Türkiye hukuk bir devlettir. Bu hukuk devleti içerisinde üretici firmaların abone olanların, elektrik parasını düzenli ödeyen insanlara kesintisiz elektrik vermek zorundadır."


Halk elektrik kaçağını bırakmalı
Halkın kaçak elektrik kullanmasının da doğru bulmadığını belirten Sağlam, "Belki Türkiye'de bizim yüzümüzü kızartan olaylardan biri de elektrik kaçağıdır. Bu sorunların çözümü için önce biz elektrik kaçağını bırakacağız. Kaçak elektrik kullanımını bıraktıktan sonra da yetkili firma bize kesintisiz elektrik verecek ki huzurlu bir ortam olsun." diye konuştu.


"Yetkililer daha çok kesinti istiyor"
Şanlıurfa'daki DEDAŞ Müessese Müdürü'yle yaptıkları görüşmede elektrik kesintilerinin de gündeme geldiğini belirten Sağlam, "Oradakiler bize 'Bizden daha çok kesinti istiyorlar ama biz halkın tepkisinden dolayı bunu yapamıyoruz. Sadece belirli bölgelerde kesinti yapıyoruz.' Dediler. Yani yetkililer daha çok kesinti istiyor." dedi.


Herkesin yaptığı sözleşmeye uymak zorundadır
Bakan Faruk Çelik Urfa'ya geldiğinde bu konunun gündeme geldiğini söyleyen Sağlam, "Herkesin yaptığı sözleşmenin içinde birtakım taahhütler var. Kimse bu taahhütlerin dışına çıkamaz. Şu an bu taahhütler araştırılıyor. Yetkili firma DEDAŞ'ı aldığında kaçak oranını biliyordu. Kendilerine verilen bedel bu kaçak oran üzerinden hesaplandı. Yani bu firmaya kaçakların parası ödenmiştir." diye konuştu. (Osman Gülebak/Sedat Kuşulay-İLKHA)