BATMAN-Geçtiğimiz hafta tüm yurtta olduğu gibi Batman'da da yaşanan yoğun kar yağışı, aşırı soğuklar ve buzlanma nedeniyle gözler Batman'da yaşayan Suriyeli mültecilere çevrildi.

 

Balpınar (Gırésira) beldesindeki meraya yerleşen 19 aileden oluşan yaklaşık 110 kişilik Suriyeli mültecinin zor durumda olmaları nedeniyle valilik ve Belediye yoğun eleştirilerin hedefi oldu.

 

Batman Valisi Yılmaz Arslan eleştirilere sosyal paylaşım hesabı twitter üzerinden cevap vererek AFAD'ın yaptığı çalışmalara değindi.

 

Vali Arslan yaptığı açıklamada, "İlimizde misafir ettiğimiz Suriyelilerle ilgili haklı-haksız pek çok yorum ve eleştiri yapılmaktadır.Gerçekten bölgemizin alışkın olmadığı soğuklar yaşıyoruz. Dolayısıyla Suriyeliler dahil herkes bir ölçüde bundan olumsuz etkileniyor. Bizim tespitlerimize göre ilimizde yaklaşık 13 bin Suriyeli sığınmacı var. Toplam aile sayısının 3 bin olduğunu tahmin ediyoruz." ifadelerine yer verdi.

 

2 bin 700 Suriyeli aileye yardım ettik
Vali Arslan açıklamasının devamında, Valilik olarak Suriyeli kardeşlerimiz için 1 Milyon 500 Bin TL harcama yaptık. Son bir yıl içerisinde 2 bin 700 aileye yardım ettiklerini dile getirerek, " 9 bin 12 kişinin ayakta, 556 kişinin yatarak tedavisini sağladık. Tedavi giderleri olarak hastanelere 504 bin 665 TL ödeme yaptık. AFAD Müdürlüğü kanalıyla bu güne kadar 3 bin 900 adet gıda kolisi, 3 bin 500 adet temizlik kolisi, 2 bin 200 adet halı ve battaniye dağıttık. Helali hoş olsun. Bu arada bazı STK'lar da konuyu yakından takip ediyor ve ciddi destek oluyorlar. Onlara da teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

 

Balpınar'da çadırda kalanlar okula yerleşmek istemediler
Tüm sorunları çözdüklerini iddia etmediklerini belirten Vali Arslan, "Zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor. İnsan olan yerde sıkıntılar olması doğal. Son birkaç gündür çadırda veya sağlıksız ortamda yaşam mücadelesi veren Suriyelileri, en yakın kamplara götürmeyi arzu ettik. Araçlar ayarladık , fakat hiç bir Suriyeli buna yanaşmadı. Biz de zorla insanları yaka paça araçlara doldurup gönderemezdik. Yapmadık da. Balpınar'da çadırda yaşayanları il merkezindeki eski bir okulumuza yerleştirmek için de arkadaşlarımız uğraştılar, ancak istemediler. Sadece gıda talep ettiler ve bu ihtiyaçlarını karşıladık. Bu insanların elbette sıkıntıları var. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bölge insanı ve STK'lar elden geleni yapıyorlar. Tüm çabalarımıza rağmen ulaşamadığımız, sıkıntı içinde Suriyeliler varsa lütfen AFAD Müdürlüğüne bildiriniz. Gerekeni yapalım." dedi. (İLKHA)