Açıklanan zam oranları, alım gücündeki erimeyi telafi etmek bir yana, mevcut ekonomik sorunları daha da derinleştirdiği yönünde eleştiriliyor. Vatandaşlar, hayat pahalılığına karşı daha etkin adımlar atılmasını talep ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı. Bu veriyle birlikte, memur ve memur emeklilerine yüzde 11,54, diğer emeklilere ise yüzde 15,75 oranında 6 aylık fark zammı yapılacağı kesinleşti.

 Ancak bu zam oranları, artan hayat pahalılığı ve alım gücündeki erimeyi telafi etmekten uzak görüldüğü için kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Başta emekliler olmak üzere birçok vatandaş tepkilerini dile getirdi.

"Biz zam istemiyoruz, geçinebilmek istiyoruz"

44 yıl devlete hizmet etmiş bir emekli olan Ekrem Böke, hayat pahalılığı karşısında yaşadığı sıkıntıları şu sözlerle ifade etti:

"Diyorlar ki enflasyon düşmüş. Keşke ben de bu enflasyonun ne olduğunu bilseydim! Hele biri bana enflasyonu anlatsın, gidip gözlerinden öpeyim. Ayçiçek yağının bir tenekesi 1,5 milyar oldu. Gıda maddelerinin fiyatını düşürsünler. Biz zam istemiyoruz, sadece geçinebilmek istiyoruz. Biz vatanımızı, bayrağımızı, devletimizi seviyoruz ama kimsenin bizi rezil etmeye hakkı yok. Lütfen yetkililer bu durumu çözsün. Şimdi verilen yüzde 15 zamla hiçbir şey değişmiyor. Ayçiçek yağı yine yükseldi. Allah ve Muhammed hakkı için bu yağı ucuzlatsınlar, çünkü ona muhtaç kaldık. Biz devletimize sadık insanlarız ama böyle rezil edilmeye hakkımız yok. Hani savaş çıksa, sel gelse, kıtlık olsa maaşımı da veririm, oğlumu da veririm. Canımı bile feda ederim. Ama ne savaşa girdik ne başka bir şey; yine de bu hale geldik. Allah başımızdakilere hidayet versin."

"Yüzde 15’i nereye harcayacağız? O yüzde 15’i kendi maaşlarına eklesinler"

Eşinin 30 yıl çalıştıktan sonra aldığı maaşın yetersizliğinden yakınan Nehriye Uğur, "Bu zam çok fazla! Yüzde 15 mi? Biz bu yüzde 15’i nereye harcayacağız? Gitsinler o yüzde 15’i kendi maaşlarının üstüne eklesinler. Zaten biz fakirler her zaman tokuz. Asıl aç olan zengin olanlar. Gidip onları doyursunlar. Ben kiracı değilim, biraz daha rahatım ama benden çok daha kötü durumda olan insanlar var. 11 bin 700 lira maaş alıyorum. Biz bu maaştan razı değiliz. Vermesinler zammı, onu da yesinler! Maddiyat yüzünden insanlar eşleriyle evde kavga ediyor. Kocalar eve gitmeye korkuyor. Çünkü çocuklarına bir şey götüremiyorlar. Sokakta her yer yoksul insan dolu. Lütfen milletin halini görsünler ve bir çare bulsunlar." çağrısında bulundu.

"Emekliler artık yaşamak istemiyor"

Yıllarca hükümeti desteklediğini belirten Salih Gültekin, gelinen noktadan duyduğu pişmanlığı şu şekilde dile getirdi:

"Yıllarca bu hükümete destek verdik ama şimdi günahını çekiyoruz. Emekliler artık yaşamak istemiyor. Bizim için yaşam kalmadı. Bir emekli olarak kira 12 bin 500 lira. Siirt gibi bir yerde bile 10 bin liranın altına ev bulmak mümkün değil. Susuyorum, çünkü hak ettik. Yıllarca desteklediğimiz hükümetin cezasını şimdi çekiyoruz. Allah bizi affetsin."

"Pahalılığı durdurun"

Açıklanan enflasyon rakamları ve yapılan zam oranlarını eleştiren Abdurrahman Azrak,"Enflasyonun altına zam verdiler, yüzde 44 enflasyon var dediler ama bize yüzde 15 zam yaptılar. Bu adil mi? Emeklinin hâli gerçekten perişan. Hele kirada oturanların durumu daha da kötü. Pahalılığı durduramıyorlar ki. Bari bu pahalılığı durdursunlar, çünkü artık dayanacak hâlimiz kalmadı." şeklinde konuştu

"Bu maaş artışı hiç adil değil"

20 yıldır emekli olan ve aldığı maaşın geçimini sağlamaya yetmediğini belirten Mehmet Aslan, "Bu maaş artışı hiç adil değil. Verilen maaşla insan evin önünde bir köpek beslese, ona bile yetmez. 2024 yılı sözde 'emekli yılı' olacaktı. Siirt gibi bir yerde bir porsiyon yemek 250 liraya çıkmış. Eskiden asgari ücretin 1,5 katı maaş alıyorduk, şimdi asgari ücretin altında kaldık. Emekli sürünüyor, artık yaşamak istemiyor. Yetkililer bu durumu görsün." ifadelerini kullandı.


KAYNAK: İLKHA