Hazine ve Maliye Bakanlığı 93 uzman yardımcısı alacak. Son başvuru tarihi 14 mart 2025.
HAZİNE VE MALİYE UZMAN YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI İLANI
Hazine ve Maliye Bakanlığı merkez teşkilatında boş bulunan toplam 93 Hazine ve Maliye Uzman Yardımcısı kadrosuna atama yapılmak üzere giriş sınavı yapılacaktır.
Giriş sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamalı olup yazılı bölümü klasik usulle 26 Nisan 2025 (Cumartesi) tarihinde Ankara'da gerçekleştirilecektir.
Adaylar tarafından giriş sınavının tüm aşamalarına ilişkin bilgiler (giriş sınavına başvuru, başvurunun güncellenmesi, iptali ve sonucu, yazılı sınav yeri, tarihi, puanı ve sonucu, sözlü sınav yeri, tarihi, puanı ve sonucu ile nihai sonuç vb. hususlar) Kariyer Kapısı Platformu (https://isealimkariverkapisi.cbiko.gov.tr) üzerinden takip edilebilecektir.
H-SINAVA BAŞVURU ŞARTLARI:
Giriş sınavına başvuru 03/03/2025 (09:00) - 14/03/2025 (18:00) tarihleri arasında yapılacak olup adayların, son başvuru tarihi itibarıyla aşağıdaki genel ve özel şartları taşımaları gerekmektedir.
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartlan taşımak,
b) Giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla otuz beş (35) yaşmı doldurmamış olmak (01/01/1990 tarih ve sonraki doğumlular başvurabilecektir),
e) Aşağıdaki tabloda her bir alan için belirtilen öğrenim şartına sahip olmak,
ç) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafindan 2023 veya 2024 yıllarında yapılan Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) katılmış ve aşağıdaki tabloda her bir alan için belirtilen puan türlerinin herhangi birinden en az 75 (yetmiş beş) puana sahip olmak,
d) Giriş sınavına son başvuru tarihinden önceki 5 (beş) yıl içerisinde, ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (YDS/c-YDS) İngilizce dilinde en az 70 puan almış olmak veya dil yeterliği bakımından buna denkliği ÖSYM tarafından kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir sınavdan eşdeğer düzeyde puan aldığına yönelik geçerli bir belgeye sahip olmak,
e) Hazine ve Maliye Uzman Yardımcılığı giriş sınavına iki defadan fazla katılmamış olmak,
i) Başvuruyu süresi içerisinde yapmış olmak.
III-SINAV BAŞVURUSU:
a) Başvurular, e-Devlet sisteminden Hazine ve Maliye Bakanlığı - Kariyer Kapısı Kamu İşe Alım veya Kariyer Kapısı Platformu (https://iscalimkariycrkapisi.cbiko.gov.tr) veya c-insan platformu üzerinden giriş yapmak suretiyle, sınav başvuru ekranı kullanılarak elektronik ortamda yapılacaktır. Bunların dışında yapılan başvurular dikkate alınmayacak, şahsen, kargo veya posta yoluyla yapılan başvurular kabul edilmeyecektir. Elektronik ortamda oluşabilecek aksaklıklar nedeniyle başvuruların son güne bırakılmaması gerekmektedir,
b) Adaylar ancak bir puan türünü kullanmak suretiyle yukarıdaki tabloda yer alan öğrenim durumlarına uyarı sadece bir alan için başvuruda bulunabilecektir. Birden fazla tercihte bulunan adayların başvuruları geçersiz savılacak bu durumda olan adaylar herhangi bir hak talebinde bulunamayacaktır.
c) Giriş sınavına başvuracak adayların mezuniyet bilgileri ve KPSS sonuçları, YÖK ve ÖSYM web servisleri üzerinden; adli sicil, askerlik ve kimliğine dair bilgiler ise ilgili kuramların web servisleri aracılığı ile temin edileceğinden adaylardan başvuru aşamasında bu belgeler istenilmeyecek olup mezuniyet bilgilerinde hata/eksiklik olan ya da mezuniyet bilgileri gelmeyen adayların onaylı diploma örneği veya mezuniyet belgelerini pdf/jpeg formatında sisteme yüklemeleri gerekmektedir.
ç) Yurt içindeki veya yurt dışındaki öğretim kurumlandan mezun olup ilanda aranılan öğrenim durumuna ilişkin denklik belgesi olan adayların, diploma veya mezuniyet belgesi yerine denklik belgesini pdfjpeg formatında sisteme yüklemeleri gerekmektedir.
d) Giriş sınavına başvuracak adayların YDS/e-YDS sonuçlan ÖSYM web servisi aracılığı ile temin edileceğinden adaylardan başvuru aşamasında bu belge istenilmeyecek olup bilgilerinde hata/eksiklik olan veya bilgileri gelmeyen adayların sınav sonuç belgelerini pdf/jpeg formatında sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Diğer taraftan, yabancı dil denklik belgesi bulunan adayların denklik belgelerini aynı usulle sisteme yüklemeleri gerekmektedir.
e) Adayların, aşağıdaki linkte yer alan "Adaya Ait Diğer Bilgiler Formu"nu başvuru aşamasından önce doldurmaları gerekmektedir. Doldurulan formun, adaylar tarafından başvuru sırasında pdf/jpeg formatında "Ek Dosya Bölümü"ne yüklenmesi zorunludur.
f) Başvuru sonucunda Kariyer Kapısı Platformu üzerinde "İşleminiz başarıyla gerçekleştirilmişim,. ' ibaresi görülmeyen hiçbir başvuru değerlendirmeye alınmayacaktır. Bu nedenle, adaylar tarafından başvuru işlemlerinin tamamlanıp tamamlanmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir.
g) Başvuru işleminin hatasız, eksiksiz ve bu ilanda belirtilen hususlara uygun olarak yapılmasından, istenilen belgelerin başvuru aşamasında sisteme yüklenmesinden aday sorumludur. Bu hususlara riayet etmeyen adaylar herhangi bir hak talebinde bulunamayacaktır.
ğ) Başvuru tarihinin sona ermesinden sonra adayların bilgilerinde hangi nedenle olursa olsun kesinlikle değişiklik yapılmayacaktır.
h) Bakanlık, sisteme yüklenen belgelerin asıllarını, başvuru ve sınavın her aşamasında adaylardan isteyebilecektir.
IV- SINAVA KATILACAK ADAYLARIN BELİRLENMESİ:
Giriş sınavına başvuru yapanlardan, en yüksek puanlı adaydan başlamak üzere KPSS puanı esas alınarak yapılacak sıralamaya göre; yukarıdaki tabloda her alan için belirlenen kontenjan sayısının 10 katı kadar aday, o alan için yapılacak giriş sınavının yazılı bölümüne katılmaya hak kazanacaktır. Yapılan sıralamada son sıradaki adayla aynı puanlı adaylar da yazılı sınava çağrılacaktır.
Giriş sınavının yazılı bölümüne katılmaya hak kazanan adaylar ile bunların sınava giriş yerleri, yazılı sınav tarihinden en az 10 gün önce Bakanlık internet sayfasında (www.hmb.gov.tr) ilan edilecektir. Adaylara ayrıca tebligat yapılmayacaktır.
V- SINAV ŞEKLİ, KONULARI VE SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ:
Giriş sınavı, yazılı vc sözlü olmak üzere iki aşamada yapılacaktır. Yazılı sınavda başarılı olamayanlar sözlü sınava alınmayacaktır.
1) Yazılı sınavın şekli, konuları ve değerlendirilmesi:
Giriş sınavının yazılı bölümü, aşağıda belirtilen konulardan klasik usulle ve tek oturumda yapılacaktır.
a) ALAN-l/GENEL: Mikro vc Makro İktisat, İktisat Politikası, İşletme İktisadı, Uluslararası İktisat, Maliye Teorisi, Kamu Harcamaları ve Bütçe, Kamu Gelirleri ve Türk Vergi Sistemi, Maliye Politikası, Anayasa Hukuku, Medeni Hukuk (Başlangıç-Kişiler Hukuku-Eşya Hukuku), İdare Hukukunun Genel Esasları ve İdari Yargı, Borçlar Hukuku (Genel Hükümler), Ticaret Hukuku (Başlangıç-Ticari İşletme-Ticaret Şirketleri-Kıymetli Evrak), Ceza Hukuku (Genel Hükümler), Genel Muhasebe, Şirketler Muhasebesi.
b) ALAN-2/HUKUK: Hukukun Temel İlkeleri, Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, Ceza Hukuku, Medeni Hukuk (Aile Hukuku ve Miras Hükümleri Hariç), Borçlar Hukuku (Genel Esaslar), Ticaret Hukuku (Ticari İşletme, Şirketler Hukuku, Kıymetli Evrak Hukuku, Sigorta Hukuku), İcra ve İflas Hukuku, Hukuk Yargılama Usulü, Ceza Yargılama Usulü, İdari Yargılama Usulü, İcra vc İflas Hukuku.
c) ALAN-3/İKTİSAT: Makro İktisat, Mikro İktisat, Türkiye Ekonomisi, Uluslararası İktisat ve İktisadi Kuruluşlar, Para ve Banka, Ekonometri.
ç) ALAN-4/İŞLETME: Temel İşletme Kavramları, İşletme Yönetimi, Üretim vc Finans Yönetimi, İşletme Finansmanı, Mali Tablolar Analizi, Muhasebe.
d) ALAN-5/KAMU YÖNETİMİ: Anayasa Hukuku, İdare Hukuku ve İdari Yargı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Türk Kamu Yönetimi, Yönetim Bilimi, Yerel Yönetimler, Kamu Politikası.
e) ALAN-6/ULUSLARARASI İLİŞKİLER: Uluslararası Hukuk, Uluslararası Örgütler, Devletler Özel Hukuku, Uluslararası Politika, Siyaset Bilimi, Siyasi Tarih, Türk Dış Politikası, Dış Politika Analizi.
f) ALAN-7/İSTATİSTİK: Olasılık Hesapları, Örnekleme Teknikleri, Zaman Dizileri Analizi, Stokastik Süreçler, Rcgrcsyon Analizi, Hipotez Testleri.
g) ALAN-8/ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ: Endüstri Mühendisliğine Giriş, Matematik, Fizik, Malzeme Bilimi, Olasılık, Sayısal Analiz, Üretim Yöntemleri, Yöneylem, Üretim ve Planlama, Proje Yönetimi, İstatistik, Mühendislik Ekonomisi, Sistem Analizi, Yönetim Bilgi Sistemleri, Finansal Muhasebe.
ğ) ALAN-9/MÜHENDİSLİK: Temel Mühendislik Bilimleri, Lineer Cebir, Diferansiyel De , Olasılık ve İstatistik, Sayısal Analiz, Temel Bilgisayar Bilimleri, Problem Çözme ve Algoritma.
Yukarıda yer alan konular, yazılı sınavın genel çerçevesine ilişkin olup her konudan soru sorulacağı anlamına gelmemektedir.
Yazılı sınav, 100 (yüz) tam puan üzerinden değerlendirilecek olup yazılı sınavı başarmış sayılmak için en az 70 (yetmiş) puan alınması şarttır.
2) Yazılı sınav sonuçlarının duyurulması ve sözlü sınava çağırma:
Yazılı sınav sonuçları, Bakanlık internet sayfasında (www.hmb.gov.tr) yayımlanmak suretiyle duyurulacaktır.
Yazılı sınavda başarılı olanlardan en yüksek puan alan adaydan başlanarak yapılacak sıralamaya göre yukarıdaki tabloda her alan için belirlenen kontenjan sayısının 4 katı kadar aday, o alan için yapılacak giriş sınavının sözlü bölümüne katılmaya hak kazanacaktır. Yapılan sıralamada son sıradaki adayla aynı puanlı adaylar da giriş sınavının sözlü bölümüne çağrılacaktır.
Sözlü sınavın yeri, tarihi ve saati, sözlü sınav tarihinden en az on gün önce Bakanlık internet sayfasında (www.hmb.gov.tr) yayımlanmak suretiyle duyurulacaktır.
3) Sözlü sınavın konuları ve değerlendirilmesi:
Sözlü sınavda adaylar komisyon üyeleri tarafından;
a) Yazılı sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi (50 puan),
b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü (10 puan),
e) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış vc tepkilerinin mesleğe uygunluğu (10 puan),
ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı (10 puan),
d) Genel yetenek ve genel kültürü (10 puan),
e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı (10 puan),
yönlerinden ayn ayn puan verilmek suretiyle değerlendirilecek vc verilen puanlar bir tutanağa ayrı ayn geçirilecektir. Bunun dışında sözlü sınav ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmayacaktır.
Sözlü sınavı başarmış sayılmak için komisyon başkan ve üyelerinin 100 (yüz) üzerinden verdikleri puanların ortalamasının en az 70 (yetmiş) olması zorunludur.
4) Nihai değerlendirme:
Giriş sınavını başarmış sayılmak için yazılı vc sözlü sınavların her birinden en az 70 (yetmiş) puan alınması zorunludur. Giriş sınavında başarılı olanların yazılı ve sözlü sınav puanlarının ortalaması başan sırasını oluşturacaktır.