Suriye Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Ghiyath Diab,  "Bir dizi petrol kuyusu hâlâ Suriye devletinin yönetimi dışında ve bu en büyük en belirgin engellerden biri. Halkın ekonomik sıkıntılarını artırıyor. 

Eski rejim ve müttefikleri gitti. Suriye'ye uygulanan yaptırımları sürdürmenin hiçbir anlamı yok . Rejim petrol tedarikinde müttefiklerine güveniyordu.'' diye konuştu. 

Suriye'de petrol sahalarının yüzden 70'inden fazlasını PKK/YPG, yurt içi ve yurt dışına satışlar yaparak  yılda 2,5 milyar dolarlık petrol gelirini ele geçiriyor. 

Ülkede krizin başladığı 2011 yılı öncesinde Suriye'nin petrol üretimi günlük 400 bin varile ulaşmıştı. Yeni hükümetin  kontrolü sağlaması halinde  petrolün ortalama fiyatlara göre devlet hazinesine günlük yaklaşık 32 milyon dolar gelir sağlayacağı belirtiliyor. 

Geçici hükümetin Ekonomi Bakanı Basil AbdulazizHanan da  ekonomik kalkınmaya yönelik  bir grup Şamlı sanayiciyle bir araya geldi. 

ABD'nin Suriye'ye yönelik uyguladığı güncel yaptırımlar, silah ambargosu, varlık dondurma ve seyahat yasaklarını içeren 13894 Sayılı Başkanlık Emri kapsamında düzenleniyor.

Özellikle inşaat ve enerji sektörlerine uygulanan yaptırımlar, rejimin ekonomik olarak ayakta kalmasını daha da zorlaştırmayı amaçladı.

Esed rejiminin finansman kabiliyetini engellemek amacıyla hükümete uygulanan yaptırımların hedefinde Suriye Merkez Bankası da yer aldı.

Bugün ABD'nin Suriye'ye uyguladığı yaptırımlar, dünyanın en kapsamlı ekonomik kısıtlamaları arasında bulunuyor.


HAMZA DURMAZ