1530: Babürlüler Devleti’nin kurucusu ve sultanı Babür Şah öldü. Hindistan’daki en büyük Müslüman Devlet olan Gürganiyye Devleti’nin kurucusu olan Babür Şah’ın asıl adı Zahireddin Muhammed Babür’dür. Timur Han soyundan gelip, babası, Sultan Ebu Said’in oğlu, Fergana Hükümdarı Ömer Şeyh Mirza’dır.   

1991: Rusya Federasyonu bağımsızlığını ilan etti. Resmî adıyla Rusya Federasyonu, Doğu Avrupa ile kuzey Asya’ya yayılmıştır ve 17 milyon km kareyi aşan yüzölçümü ile dünyanın en geniş ülkesidir. Nüfus olarak ise sıralamada 9’uncudur. Sovyetler Birliği’nin dağılması üzerine bağımsızlıklarını ilan eden diğer cumhuriyetlerin dışında kalan ve çoğunluğu Rusların oluşturduğu bir ülke olup; Çeçenistan gibi bazı halkların bağımsızlık taleplerini şiddet ve zulümle bastırmış bir yönetim anlayışına sahiptir.

2003: Depremlerin yoğun olarak yaşandığı ülkelerden İran Cumhuriyeti’nin Kirman Eyaleti’nde 6,6 büyüklüğünde deprem oldu. Çoğunluğu Bam’da olmak üzere 20 bin kişi öldü.

2004: Hint Okyanusu tabanında, kuzey Endonezya, Açe yakınlarında meydana gelen 9,1 şiddetindeki güçlü depremin yol açtığı tsunami, güneydoğu Asya’da okyanusa kıyısı bulunan 13 ülkede 200 bin’den fazla kişinin hayatını kaybetmesine veya kaybolmasına yol açtı. Yalnızca Endonezya’da 128 bin  kişi öldü. İnsanlar, modern çağda, tsunaminin ürkütücü yüzüyle görüntüler eşliğinde ilk kez karşılaşıyordu. 

2005: YÖK, İmam Hatip Liseliler’in üniversiteye girişte karşılaştığı katsayı zulmünü kaldıran yönetmeliğin iptali için Danıştay’da dava açtı. Uygulamanın laiklik ilkesine aykırı olduğunu ileri süren YÖK, katı laikçi ve İslam karşıtlığı görüntüsünü pekiştirdi. 

2014: Üstad Beddiüzzaman Said Nursi’nin talebelerinden Abdulkadir Badıllı Hoca, tedavi gördüğü Ankara Gazi Hastanesi’nde vefat etti. Badıllı Hoca daha sonra, on binlerin katılımıyla Şanlıurfa’da defnedildi.

2015: Şırnak’ta Cizre ilçesinde Sur mahallesinde çıkan çatışmanın ortasında kalan 3 aylık Miray isimli bebek ile dedesi Ramazan İnce, kurşunların hedefi olup hayatlarını kaybetti. 2015 Haziran Seçimleri’nin sonrasında başlayan olaylarda, PKK’nin kazdığı çukurlar nedeniyle, kadim şehirlerin merkezlerinde çatışmalar yaşandı. Çıkan çatışmalarda açtıkları çukurların arkasına gizlenen pkk’liler, sivil halkı kendisine kalkan olarak kullandı. Sivil ölümlerin yaşanmaması için önlemler alınmayınca, ‘çukur siyaseti’ çok sayıda sivil vatandaşın hayatına mal oldu. 


HÜSEYİN GİZLİ