ŞANLIURFA - Tarım meslek lisesi okullarına yönelik TOBB Şanlıurfa Genç Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen panelde öğrenciler tarım konusunda bilgilendirildi. Ticaret ve Sanayi Odası meclis salonunda yapılan panelde üretim kadar üretilen hammaddenin işletilmesinin de önemli olduğu vurgulandı.
Girişimciliğin "Tarım"cası paneline katılan TASKO Satış Pazarlama Müdürü Aşkın Güder konuşmacı olarak katıldı.
Türkiye'de hammadde işletilemediğini belirten Güder, "Bölgenin özelliğine bakıldığında sert buğdayın, makarnalık buğdayın ana vatanı olarak bilinen Güneydoğu Anadolu'da müthiş bir kaynak var. Burada üretilen buğday müthiş bir kalitededir. Fakat bunu biz sanayiye döndürmede de gecikmişiz. Bugün makarnacı olarak İtalya'ya baktığımızda yüz yıllık tecrübeli makarna firmaları var. 1930 yıllarından sonra Türkiye'de makarna sektörü açılmaya başlamıştır. Daha sonra son dönemlerde 80'li yıllardan sonra bir takım yükselişler yakalanmış. Fakat halen uluslararası markalarla biz makarna sektöründe bir numaraya gelememişiz. Hammaddemiz var ama yatırımla ilgili sıkıntılarımız var. Yeterince işletme yapılamıyor." dedi.
Hammaddeyi işletmenin önemine değinen Güder, "Ürettiğiniz buğdayları sanayide makarnaya dönüştürüp rafa koyduğunuzda hele hele uluslararası rafa koyduğunuzda bunun katma değeri ülkeye kat kat fazla oluyor. Ve ülkenize gelen bu gelirle de siz bir takım yatırımlarınızı yapabilirsiniz. Ve ülkenizin gelişimini sağlarsınız." şeklinde konuştu.
Makarna üretimine bakıldığında Türkiye'nin sıralamada makarnalık buğdayın merkezi olduğu halde aşağılarda olmasının ilginç olduğunu söyleyen Güder, bununla ilgili fazla yatırım yapılmadığını Türkiye'nin makarna sektöründe dünyada bir numara olması gerektiğini ifade etti.
Öğrencilere seslenen Güder şöyle konuştu: "İlk amacımız para kazanmak değil. Siz projeyi ortaya koyduğunuzda projeye kafayı yorduğunuzda bir süre sonra parayı kazanmaya başlayacaksınız. Satış yaptığınız insanın özelliklerini bilmeniz lazım, taleplerini bilmeniz lazım. Siz ne satıyorsanız onun özelliğini bilmeniz lazım. Sonuçta da bunun bedeniyle anlaşıyorsunuz. Domates, patlıcan, araba, ev gibi ne satarsanız satın 2 insan arasında gerçekleşen bir olaydır bu. Kendinize güvenmeniz ve kendinizi yetiştirmeniz lazım. Kendinizi geliştirdikçe iş kaynağını oldukça gelişecektir." ifadelerinde bulumdu. (Sedat Kuşulay - İLKHA)