Dr. Rajan'a göre   lif açısından zengin olan kivi kabızlığa iyi gelen besinlerin başında geliyor.

Kivide yer alan madde, bağırsakta su çekerek jel oluşturan, dışkının daha yumuşak olmasını sağlayan ve bağırsak hareketlerinin sıklığını artıran bir lif türü.

Dr. Rajan, yüksek dozlarda kullanıldığında, müshillerin sağladığı tüm kabızlık giderici etkinin elde edilebileceğini söyledi. 

Çözünür lif açısından zengin diğer besinler arasında incir, avokado, keten tohumu ve elma bulunuyor.

Kabızlık sorununu ara sıra yaşamak zararsız olsa da, sık sık kabızlık yaşamanın bağırsak kanseri riskini artırdığı düşünülmektedir .

Yapılan araştırmalar, kronik olarak yavaş çalışan bir sindirim sisteminin sindirim sistemi kanserlerine yakalanma riskini bir buçuk kat artırdığını ortaya koydu.

Bunun, uzun süreler boyunca atık ürünlerin bağırsakta birikmesiyle oluşan toksinlerden kaynaklandığı düşünülüyor.


HAMZA DURMAZ