Meta'nın mesajlaşma uygulaması, siyonist NSO Grup Teknoloji şirketinin, Mayıs 2019'da iki haftalık bir süre zarfında Pegasus yazılımı aracılığıyla 1.400 kişinin telefonlarına virüs bulaştırıp onları gözetlediği gerekçesiyle dava açtığını hatırlattı.

Davanın hakimi Phyllis Hamilton, siyonist şirketin ABD'deki eyalet ve federal bilgisayar korsanlığı yasalarının yanı sıra WhatsApp'ın kendi hizmet şartlarını da ihlal ettiğini tespit etti.

NSO, dünyanın en popüler mesajlaşma servisi WhatsApp'a olan tazminat borcunun belirlenmesi için Mart 2025'te ayrı bir jüri duruşmasıyla karşı karşıya kalacak.

WhatsApp bir açıklamada şunları söyledi: "Beş yıllık davadan sonra, bugünkü karar için minnettarız. NSO artık WhatsApp'a, gazetecilere, insan hakları aktivistlerine ve sivil topluma yönelik hukuka aykırı saldırılarının hesabını vermekten kaçınamaz. Bu kararla, casus yazılım şirketlerinin hukuka aykırı eylemlerine müsamaha gösterilmeyeceği konusunda uyarılması gerekir."

Özet kararda, hakim NSO Grup'un ABD Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Kötüye Kullanım Yasası'nı ihlal ettiğini tespit etti. Apple şirkete karşı benzer bir dava açmıştı ancak Eylül ayında dava düşmüştü.

Hakim kararına göre NSO Grup, dava boyunca ayak diredi. Hamilton, NSO'ya 2024'ün başlarında casus yazılımının kaynak kodunu WhatsApp'a vermesini emretmişti. Ancak Cuma günü verdiği kararda, şirketin defalarca buna uymadığını ve WhatsApp'ın şirkete karşı yaptırım talebini kabul etmesinin başlıca nedeninin bu olduğunu söyledi.

Kararda, davanın Kaliforniya'da açılmış olmasına rağmen NSO Grup'un kaynak kodunun yalnızca işgal altındaki Filistin topraklarda bir siyonist yerleşimci tarafından görüntülenebilmesine izin verdiği, hakimin ise bunu "tamamen uygulanamaz" olarak nitelendirdiği belirtildi.

Meta'nın tespit ettiği hack kurbanları arasında üst düzey hükümet yetkilileri, gazeteciler, insan hakları aktivistleri, siyasi muhalifler ve diplomatlar da vardı. Joe Biden'ın yönetimi, NSO Grup'u 2021'de kara listeye aldı ve ABD hükümet kurumlarının ürünlerini satın almasını yasakladı. Pegasus, dünya çapında otoriter hükümetler tarafından gerçekleştirilen hacklere karışmıştı.

Sada Sosyal Merkezi, Mayıs 2024'te yaptığı açıklamasında, Gazze'deki Filistinlileri füzelerle hedef almak için kullanılan bilgileri siyonistlerin "Lavanta" yapay zeka sistemine sağlamak için WhatsApp uygulamasındaki güvenlik açıklarından yararlanma tehlikesi konusunda uyarmıştı.

Raporlar, “Lavanta” sisteminin, hedef alınan Filistinlilerin yerlerini belirlemek için WhatsApp gruplarından toplanan verilere dayandığını göstermişti.


Kaynak: İLKHA