BİNGÖL - BİNTSO Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Çalbay başkanlığında yaklaşık 2 saat süren toplantıda sektöre ait temel problemler ve çözüm yolları üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.


Toplantıda gündeme gelen sektöre ait bazı problemler ve çözüm önerileri şöyle anlatıldı;

"Yetkililerden daha önce talep edilmiş olan Bingöl'e ait büyük yol ve altyapı ihalelerinin küçük parçalar halinde ihale yapılması talebi maalesef hayata geçirilemedi. Örneğin Bingöl-Diyarbakır, Bingöl-Erzurum ve yakın zamanda ihale edilen Genç-Selvi yolu büyük ihale şeklinde büyük firmalara verildi. Büyük çapta yapılan bu tür ihalelerden maalesef Bingöl'den kimse faydalanamadı. Hâlbuki bu tür büyük ihaleler parçalı ve küçük ihaleler şeklinde yapılabilseydi, Bingöllü birçok firma faydalanabilecekti. Zaten uygulamada da ihaleleri alan büyük firmalar, bu işleri yerelde ki küçük müteahhit firmalarına yaptırıyorlar. Daha önce yapılan Bingöl-Elazığ, Bingöl-Solhan yolları küçük parçalar halinde ihaleler şeklinde yapıldı, birçok firma yararlandı, iş hızlı yapıldı, hızlı sonuç alındı. Çevre illerimizde Erzurum, Van gibi bu tür ihaleler parçalı halde yapılıyor ve yerel firmalara pozitif ayrımcılık yapılıyor. İnşaat sektörü temsilcileri parça parça ihale yapılmasının hem yereldeki firmaları güçlendireceğini, hem yerelde istihdamı artıracağını, hem de işlerin daha hızlı çözüleceğini ifade ettiler.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çıkarmış olduğu yeni kanununa göre Bingöl için ilan edilen Genç yolundaki sanayi bölgesi dışında hiçbir sanayi yatırımının yapılamaması, şirketlerin mevcut kapasitelerini dahi artıramamaları sektör için bir diğer önemli konu. İnşaat malzeme tedarikçileri şehir içerisindeki işyerlerini, şehir içi trafik sıkıntısından ötürü şehir dışına taşımak istiyorlar. Örneğin; Kültür Caddesi, Genç Caddesi gibi birçok cadde maalesef park yapılamıyor. Orada iş yapan esnaflar trafik cezalarından dolayı ciddi problem yaşıyorlar. Fakat Bingöl için sanayi alanı olarak ilan edilen yerin bir an önce altyapı çalışmalarının bitirilerek, yatırım yapılabilir hale getirilmesi gerekiyor. İlgili Kamu kuruluşlarından gerekli çalışmaların biran önce başlatılması talep ediliyor."


Merkez dışında kırsal alanda bazlı ihalelerde geçici ve kesin teminat üzerine ilave edilen yüzde 4 ek teminatın araştırılması talep edildiği toplantıda, Ayrıca, ihaleler için şartname bedellerinin yüksek olması sektörde adeta 'Zengini koruma uygulaması' olarak algılandığı ifade edildi.


Toplantıda son olarak Jeotermal kaynak arama, çıkarma ve işletme hakkının özel sektöre verilmesi talep edildi. (Nihat Kanat-İLKHA)