Abdulkadir Turan / Doğruhaber / Rehberlik
Velilerin öğrencileri hakkında yeterli bilgi edinememe şikâyetlerine karşı iki çözüm getirildi: E-okul ve ara karne.
E-okuldan doğrudan bilgi edinme imkânı var. Birinci dönem Kasım ayı sonu-Aralık ayı başında, ikinci dönem Mart sonu-Nisan başında verilen ara karnede ise okul yönetimi veli toplantısı düzenler, karneyi okulda veliye teslim eder.
Her insanın denetlenme gereksinimi var. İnsanın kendi kendisini denetlemesi ve başkası tarafından denetlenmesi… Denetim ne kadar sosyalleşirse ve denetlenen insan bu sosyalleşen denetimin önemine ne kadar inanırsa denetim o ölçüde yararlı olur:
- Öğrencinin kendi kendisini denetlemesi…
- Branş öğretmenlerinin öğrenciyi denetlemesi…
- Sınıf öğretmeninin öğrenciyi denetlemesi…
- Öğrencinin sorumluluk sahibi, salih arkadaşları tarafından denetlenmesi…
- Öğrencinin veli tarafından denetlenmesi…
- Öğrencinin iyiliği emredip kötülükten alıkoyan toplumun diğer fertlerince denetlenmesi…
Bu, öğrencinin kendisinden başlayıp bütün topluma yayılan bir denetlemedir. Öğrencinin bunun bilincinde olması… Bunun yanında ve bütün bunlardan da daha önemlisi, öğrencinin “Sözünüzü ister gizleyin, ister açığa vurun; bilin ki O, kalplerin içindekini bilmektedir. Hiç yaratan bilmez mi? O, en ince işleri görüp bilmektedir ve her şeyden haberdardır. Yeryüzünü size boyun eğdiren O’dur. Şu halde yerin omuzlarında (üzerinde) dolaşın ve Allah’ın rızkından yiyin. Dönüş ancak O’nadır. (Mülk Suresi 13-15)” buyuran Rabbi tarafından denetlendiğini bilmesi…
Denetlenmek, bir nimettir; denetlendiğinin farkında olmak o nimetin farkında olmaktır. Denetlenmekten ürkmektense yanlış yapmaktan ürkmek akıllıcadır. Hata yapmak, insanî bir hâldir. Doğru olan, hatayı düzeltmek için çaba göstermektir.
Yaşamın her alanının ölçüleri vardır. Ara karnedeki notlar da okul yaşamamızdaki başarı için bir ölçüdür.
Başarılıysak daha büyük bir başarıyı hedefleyeceğiz. Başarı durumumuz dilediğimiz gibi değilse başarıyı yakalamak için çaba göstereceğiz.
Hayattaki her başarı, bir çabanın karşılığıdır. Bedelsiz bir hizmet söz konusu olmadığı gibi çabasız bir başarı da yoktur. Sabahleyin bindiğimiz toplu taşıma aracına, okul servisine karşılık ücret ödemek zorunda olduğumuz gibi başarıyı satın almak için de emek vermek zorundayız. Bunun başka bir yolu yok.
Hangi derste başarı durumumuz diğer derslerin gerisinde kalmışsa o ders üzerinde yoğunlaşacağız. Bununla birlikte üstün bir başarı gösterdiğimiz dersleri de ihmal etmeyeceğiz. Ancak bu şekilde dengeyi tuttururuz.
Bütün derslere çalışacak kadar zamanımız vardır. Yeter ki zamanı planlı kullanalım. Yerdeki taneleri toplamayanın harmanı bereketsiz olur. Zamanın da parçacıklarını kullanmayan işlerine zaman yetiştiremez. Parçacık dediğimiz kısa süreleri, bir plan içinde bütünleştirin, önünüze “ara zaman” denmeyecek geniş bir zamanın, bütün bir zamanın açıldığını göreceksiniz.
Allah (CC) yardımcınız olsun.