Türkiye'nin önde gelen turşu üretim merkezlerinden biri olan Bursa'da, kış aylarında turşu satışları oldukça artış gösteriyor.

Uzmanlar turşunun, içerdiği probiyotiklerle sindirim sistemini düzenleyip bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirterek, turşunun özellikle kış aylarında en çok tercih edilen fermente gıdalardan biri olduğunu ifade ediyor.

Bursa Tuz Pazarı Çarşısı'ndaki turşu satıcısı Ramazan Çelik, soğuk hava ve grip salgınları nedeniyle vatandaşların bağışıklıklarını güçlendirmek amacıyla turşuya yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.

"Turşu, bağışıklık sistemini güçlendirir"

Ramazan Çelik

Havalar soğuk olduğu için turşuya rağbet olduğunu belirten Çelik, "Turşu, bağışıklık sistemini güçlendirir. Grip enfeksiyonuna birebirdir. Şifa deposudur. Çeşit çeşit turşularımız var. Hepsinin ayrı ayrı faydaları var. Gedelek turşularının meşhur olmasının sebebi, pınar suyundan olmasıdır. Pınar suyu, doğal olarak kendinden kireçli bir sudur. Turşuya ayrı bir lezzet veriyor. Turşu suyu, grip enfeksiyonu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği için kan dolaşımını da hızlandırıyor. Büyük bir etkisi var." dedi.

"Turşu suyu, tuz kaybını önlüyor"

Kış mevsiminde alım gücü biraz düşük olduğundan işlerinin fazla olmadığını söyleyen Çelik, "Havaların soğumasıyla, önümüzdeki haftadan itibaren işlerimiz daha hızlanacak. Sıcak havalarda turşu suyuna rağbet var. Bazı vatandaşlar, litrelik turşu suyu alıp evinde içiyor. Kışın biraz daha turşu suyuna rağbet düşüyor. Yazın daha çok turşu suyuna rağbet oluyor. Tuz kaybını önlüyor. Yazın daha çok turşu suyu tüketiliyor, kışın da içiliyor. Grip olmamak için içiyorlar. Sağlıklı bir şeydir. Herkese tavsiye ederim." diye belirtti.

"Pancar turşusu, kansızlığa birebirdir"

Vatandaşların en çok kornişon, salata, lahana, karnabahar ve sarımsak turşularına rağbet gösterdiğini vurgulayan Çelik, "Bildikleri, bilmedikleri, merak ettikleri var. Özellikle kan bankası dediğimiz pancar turşusu, kansızlığa birebirdir. Pancar sürekli gidiyor. Pancar turşusu özellikle yaşlılar ve kansızlar için birebirdir. Ciğer yağlanmasına birebir geliyor. Doktorların bize söylediği, tavsiye ettiklerini söylüyoruz. Hepsinin şifası farklıdır." diye konuştu.


Kaynak: İLKHA