DSÖ, Suriye'de sağlık sektöründeki durumun, büyük bir destek gerektirdiğini ve bu desteğin tıbbi ekiplerin sağlanması ve finansmanın artırılması gibi unsurları kapsadığını belirtti.
DSÖ Sözcüsü Dr. Margaret Harris, örgütün yüzde 98 oranında bir finansman açığıyla karşı karşıya olduğunu ve Suriye'deki sağlık ihtiyaçlarının yalnızca yüzde 21'ini karşılayabildiğini ifade etti.
Harris, sağlık sisteminin yeniden inşası için uluslararası iş birliği ve dayanışmanın güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sağlık sektöründeki kadro ve uzmanlık eksikliklerinin giderilmesi çağrısında bulundu.
Suriye'nin güneyindeki sağlık hizmetlerinin, artan riskler nedeniyle büyük bir acil durumla karşı karşıya olduğunu belirten Harris, acil müdahale ekiplerinin, özellikle ambulansların temin edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Aksi takdirde, bölgedeki acil sağlık hizmetlerinin sunulmasının imkânsız hale geleceği vurgusu yaptı.
Öte yandan, önceki rejim politikaları ve mevcut ekonomik koşullar, Suriyeli birçok doktor ve sağlık çalışanının yurt dışına gitmesine yol açtı. Düşük maaşlar, güvenlik sorunları ve kötüleşen ekonomik şartlar, nitelikli sağlık çalışanlarının kaybına neden oldu. Suriye'nin büyük bir kısmı, eğitimli sağlık personelinden yoksun, temel tıbbi olanaklarla hizmet veren sahra hastanelerine bağımlı durumda.