VAN - Van Ticaret Borsası Başkanı Selman Toprak, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde tarım ve hayvancılık alanları başta olmak üzere mevcut durum analizi oluşturmak için geniş kapsamlı ziyaretlere başladı.


Başkan Toprak "Bilgi ve tecrübenin, kapılar açacak fikirlerin nereden çıkacağı ve kimden geleceği belli olmaz. Üniversite, Van için bulunmaz bir nimettir. Buradaki kıymetli hocalarımızın birikimlerinden faydalanmamız gerekiyor."dedi.


Fakülte dekanlarını, bölüm başkanlarını, alanlarında etkin öğretim üyelerini program dâhilinde tek tek ziyaret eden Toprak, görüşmelerden öne çıkan değerlendirmeleri rapor haline getireceklerini ifade etti.


"2 Milyon TL bütçeli proje sunduk"
Veteriner Fakültesi'nde Dekan Prof. Dr. Zafer Soygüder ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi ile ayrı ayrı makamlarında görüşen Toprak, bölgenin havyacılık ve tarım üzerine yaptıkları projelerinden bahsederek, kendilerine verilecek desteğin önemine değindi.
Veteriner Fakültesi Dekan'ı Soygüder yapılan görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.


Soygüder, Ocak ayında ihalesi gerçekleşecek olan 7 bin metrekare alan üzerine kurulması planlanan Hayvan Hastanesi çalışmalarında sona gelindiğini belirterek "30 yıllık fakülte olarak her türlü işbirliğine varız. Çiftçi eğitim Merkezi ile ilgili Kalkınma Bakanlığı'na 2 Milyon TL bütçeli proje sunduk. Bu projede eğitim salonları, bilgilendirme merkezleri, konaklama yerleri, hayvan klinikleri, 40 başlık bir çiftlik ve daha birçok donanım hazır olacak. Halkımız buradan istifade edecek. Ayrıca Sperm Üretim Merkezi ve Acil Teşhis Laboratuvarı için ciddi çalışmalar yapıyoruz. VATBO ile her türlü bilgi alışverişi ve işbirliğine de hazırız." diye konuştu.


"Bitkisel ve hayvansal üretim açısından önemli çalışmalarımız var"
Ziraat Fakültesi Dekan'ı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi ise "110 akademik personel ile işbirliğine hazır olduklarını ifade ederek, "Bitkisel ve hayvansal üretim açısından önemli çalışmalarımız var. İstişare kültürü oluşturmalı, ben kavramını biz olgusuna çevirmeli, ortak hareket etmeliyiz. Şehirleşmede, hayvancılıkta, tarımda ciddi eksiklikler var, halkımızı bilinçlendirmeli, eğitimler, destekler sunmalıyız. Yanlış sulama, mera alanlarının yok olması, barajlardan gelen suların (ph) değerinin yüksek gelmesi, ilaçlanmaması, seracılık faaliyetlerinin yetersiz olması ve daha birçok sıkıntıları inşallah işbirliği ve ortak akılla çözeriz, buna inanıyorum." şeklinde konuştu. (Sedat Karatay - İLKHA)