VAN - VEDAŞ Yetkilileri'nin de katıldığı kahvaltılı basın açıklamasında; Van Elektrik şebekelerinin genel durumu, meydana gelen elektrik kesintiler, kaçakla mücadele ve yapılacak yatırımlar hakkında bilgiler verilerek bundan sonra yapılacak projeler hakkında bilgiler verildi.
VEDAŞ Şirket Müdürü Zafer Turgut, EPSAŞ şirket müdürü Emrullah Okuducu ve VEDAŞ İl Müdürü Burak Taş'ın da katıldığı basın açıklamasında son zamanlarda Van'da sürekli olarak yaşanan elektrik kesintileri konuşuldu.
Van toplamda 4 bin 62 adet dağıtım trafosu ve 6 adet İndirici Merkezin bulunduğunu söyleyen EPSAŞ şirket müdürü Emrullah Okuducu, "Bunun yanında şu an 8 bin 838 kilometre OG ve 15 bin 692 kilometre AG hattımız bulunmaktadır. Bunun 766 kilometresi yer altı şebekesidir. Bu şebekeler ile trafo merkezlerinden yazın (Ağustos ) çekilen maksimum yük 200 megavat iken kışın (Ocak) çekilen maksimum yük 425 megavata ulaşmaktadır." dedi.
"Enerji kesintilerine müdahalede gecikmeler yaşanmaktadır"
Van'da yaşanan enerji kesintilerinin büyük bir kısmının trafo yanmaları ve sigorta atmalarından kaynaklandığını ifade eden Okuducu, kış aylarında yaşanan kar ve buz olaylarının da şebekelerde arızalara neden olabileceğini söyledi. Okuducu, "Bunların yanında özellikle şehir merkezlerinde vatandaşların, belediyelerin ve yüklenici firmaların yapmış olduğu izinsiz kazı çalışmaları nedeniyle yeraltı şebekelerimiz hasar görmekte ve hasar gören kablolarımızın tamir edilmesi saatlerimizi almaktadır. Enerji kesintilerine hızlı müdahale edebilmek amacıyla Van İlimizde 316 personel ve 43 araçla 7/24 Arıza-Bakım hizmeti vermekteyiz ancak kış aylarında yaşanan yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşım noktasında yaşanan sıkıntılardan ötürü bazı enerji kesintilerine müdahalede gecikmeler yaşanmaktadır." şeklinde konuştu.
"Aşırı yüklenmelerden dolayı gerilim düşümü olabiliyor"
Bölgede kış ayalarında yaşanan en büyük sıkıntılardan birinin de gerilim düşümü olduğunu söyleyen Okuducu, "Van özelinde baktığımızda trafo merkezi ve ENH açısından yeterli olunduğu ancak kaçak kullanımın meydana getirdiği aşırı yüklenmelerden dolayı gerilim düşümü olabiliyor. Kaçak elektrik kullanımı bahanesinin arkasına sığınmayarak, Şirket olarak gerilim düşümü problemine çözüm üretmek amacıyla çeşitli çalışmalar yaptık ve 2013 yılı sonuna kadar Van merkez, Muradiye ve Özalp ilçelerinde tesis etmiş olduğumuz kompanzasyon sistemlerini devreye alarak gerilim düşümü sorununu büyük ölçüde çözmeyi hedeflemekteyiz." dedi.
"3 bin adet kaçak kullanım tespit edilmiştir"
Özelleştirme sürecinde şirketlerinin devir teslim tarihinden sonraki öncelikli görevlerinin arasında kayıp-kaçak elektrikle mücadele geldiğini söyleyen Okuducu, "Bu kapsamda devirden itibaren şirket müdürlüğümüz bünyesinde bulunan dört ilimizde toplamda 150 personel kayıp-kaçak elektrik kullanımı ile mücadele için istihdam edilmektedir. Bugüne kadar oluşturulan 75 ekip ile toplam 50 bin abone kontrol edilmiş olup 3 bin adet kaçak kullanım tespit edilmiştir. Ayrıca arızalı ve müdahaleli olan 10 bin sayaç değiştirilmiştir. Kayıp-kaçak elektrik kullanım oranı yüzde 55 -60 civarında iken bugün itibariyle 2013 yılı (9 aylık) kayıp-kaçak elektrik kullanım oranı yüzde 52-54'e düşürülmüştür." dedi. (Fikret Özkan - İLKHA)