1863: Şili Santiago’da bulunan bir kilise, nedeni belirsiz bir yangın sonucu tamamen yandı: 2000’den fazla kişi öldü. Yangın sonrasında buraya bir anıt dikildi.
1923: İstanbul’da, Ağa Han’ın mektubu dolayısıyla gazetecileri yargılayacak olan İstiklal Mahkemesi’nin üyeleri belli oldu. Hindistan hanı Ağa Han ile Emir Ali, hilafetin kaldırılmamasını tavsiye ettikleri bir mektubu Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne göndermiş ve bazı gazeteler gizli tutulan bu mektubu yayınlamışlardı. Bu olayın kurgu olduğu her halinden belliydi.
1941: Pearl Harbor (Pörl Harbır) Saldırısı’ndan bir gün sonra ABD Kongresi Japonya’ya savaş ilan etti ve İkinci Dünya Savaşı’na resmen girmiş oldu. Japonya, önceki gün Pearl Harbor (Pörl Harbır) Körfezi’nde ani bir baskınla ABD’nin buradaki donanmasını imha etmişti.
1942: Vatan gazetesi, Hitler ve Mihver Devletleri aleyhtarı yazılar nedeniyle kapatıldı. Türkiye İkinci Dünya Savaşı’na fiilen katılmamakla beraber Almanya ve Mihver Devletleri yanlısı bir politika uygulayarak ekonomik ve lojistik destek sağlamıştı. Ama Türkiye 1945’te Milletler Cemiyeti yerine kurulan Birleşmiş Milletler’e katılmak için Almanya ve Japonya’ya kâğıt üzerinde de olsa savaş ilan etti.
1987: Siyonist işgal altındaki topraklarda yaşayan Filistinliler, intifada hareketini başlattı. Arapçada “ayaklanma” anlamına gelen intifada, taşlarından başka hiçbir silahı olmayan Filistinli çocukların ve gençlerin dünyanın en teçhizatlı ordularından birine karşı verdiği mücadelenin adıdır. İntifada hareketi, zamanla Filistin direnişinin dünya çapındaki sembolü olmuş ve tüm zulüm altındaki halklar için örnek oluşturmuştur.
1991: Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin ile Ukrayna ve Beyaz Rusya Cumhuriyetleri’nin devlet başkanları, Bağımsız Devletler Topluluğu’nun kuruluşunu ilan ettiler. Komünizmin çöküşünün ardından dağılan Varşova Paktı’nın yerini doldurma çabası içinde olan Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu’nu kurarak eksilen nüfuzunu yeniden artırma düşüncesindeydi ve doğal müttefiklerini ABD’ye kaptırmak istemiyordu.
2000: “Şartlı Salıverilme” yasa tasarısı Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek, yasalaştı. Bundan sadece adi suç işleyenler istifade etti ve yaklaşık 40 bin tutuklu ve hükümlü serbest bırakıldı.
2003: Cumhurbaşkanı Sezer, YÖK Başkanlığı’na laikçi kanata yakınlığı ile bilinen Galatasaray Üniversitesi Rektörü Erdoğan Teziç’i atadı. Sezer, Üniversite’de başörtüye geçit vermeyecek adayları, özellikle seçtiği şeklinde medya ve STK’lar tarafından eleştirildi. Erdoğan Teziç, YÖK Başkanı olduğu dönemde üniversitelerde hiçbir yeniliğe izin vermedi.
2016: Mısır’da 2013 yılında darbeci Sisi’nin iktidarını gasp ettiği seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin oğlu Usame Mursi tutuklandı. Avukat olan Usame Mursi’nin tutuklanma sebebinin, 2013 yılının Ağustos ayında polisin yüzlerce göstericiyi katlettiği protesto gösterisine katılımıyla ilgili olduğu belirtildi.