Sinüzitin, burun çevresindeki kemiklerde yer alan sinüslerin iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir durum olduğunu belirten Dr. Dadaş, bu rahatsızlığın hayat kalitesini olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

Sinüslerin, soluduğumuz havayı nemlendirme ve filtreleme gibi önemli görevleri olduğunu hatırlatan Dr. Dadaş, iltihaplanma sonucu bu işlevlerin aksadığını ifade etti.

Akut sinüzit nedir?

Op. Dr. Muhittin Dadaş, sinüzitin farklı türleri olduğunu ve akut sinüzitin bunlardan biri olduğunu belirterek akut sinüzitin genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında ortaya çıktığını söyledi.

Burun tıkanıklığı, koyu kıvamlı burun akıntısı, yüz bölgesinde dolgunluk ve basınç hissi, geniz akıntısı ve baş ağrısının, akut sinüzitin başlıca belirtileri arasında yer aldığını aktaran Dr. Dadaş, bu semptomların genellikle 3-5 gün içinde hafiflediğini, ancak 10 gün veya daha uzun süre devam etmesi durumunda bakteriyel bir enfeksiyon olabileceğine dikkat çekti.

Kronik sinüzit ve yaşam kalitesi üzerine etkileri

Op. Dr. Muhittin Dadaş, kronik sinüzitin, belirtilerin 12 hafta veya daha uzun sürdüğü bir durum olduğunu belirterek, "Kronik sinüzit kişiyi yorgun ve halsiz hissettirir. Bu da günlük yaşam üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Kronik sinüzit tanısı için burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, yüzde dolgunluk hissi ve koku duyusunda azalma gibi semptomların bir arada görülmesi gerekir." dedi.

Sinüzit tedavi yöntemleri

Dadaş, sinüzit tedavisinin hastalığın türüne ve nedenine göre planlandığını söyleyerek, "Akut sinüzit vakaları genellikle ilaçlarla tedavi edilebilir ancak kronik sinüzit vakalarında cerrahi müdahale de gündeme gelebilir. Özellikle burun yapısındaki eğrilik veya polip gibi anatomik problemler nedeniyle sinüslerde tıkanıklık yaşandığında cerrahi tedavi kalıcı çözüm sağlayabilir." diye belirtti. (İLKHA)