Ukrayna'daki savaş, sağlık sistemlerini tehdit eden antibiyotiklere dirençli "süper bakterilerin" yayılmasına zemin hazırlıyor.

Bilim adamları, savaş sırasında yaralanan bireylerde tüm antibiyotiklere dirençli "süper bakterilerin" yaygınlaştığını belirtti.

"Aşırı patojenik" Klebsiella pneumoniae gibi bakterilerin geniş spektrumlu antibiyotiklere direnç kazandığını tespit eden bilim adamları, bazı türlerin mevcut tüm antimikrobiyal ilaçlara karşı dirençli olduğunu açıkladı.

Yaralı 150 kişiden alınan örneklerde, bakterilerin yüzde 6'sının test edilen tüm antibiyotiklere dirençli olduğu tespit edildi.

Klebsiella pneumoniae, zatürre, idrar yolu enfeksiyonu ve yara enfeksiyonları gibi hastalıklara yol açıyor ve antibiyotiklere dirençli bakterilerin neden olduğu ölümlerin yaklaşık yüzde 20’sinden sorumlu.

Araştırmacılardan Dr. Kristian Riesbeck, bakterilerin kendilerini dirençli ve saldırgan hale getiren gen setlerine sahip olduğunu belirterek, "Belki de bu bakterileri hafife aldık. Artık ilaç tedavilerimizle başa çıkamayacağımız noktaya gelebiliriz." dedi.

İsveç'in Lund Üniversitesi'nden araştırmacılar, Klebsiella pneumoniae’nin enfeksiyonları tedavi etmenin giderek daha zor hale geleceği uyarısında bulundu.

Dr. Riesbeck, bakterilerin yüksek mukus üretimi nedeniyle tedaviye direnç gösterdiğini belirtti ve "Bu durum, elimizdeki ilaçlarla tedaviyi imkânsız kılabilir" dedi.

Araştırmacılar, bu bakterilerin Ukrayna'daki yaralılar arasında hızla yayılmaya devam ettiğini ve bu tehdidin uluslararası sağlık sistemleri üzerinde büyük bir baskı yaratabileceğini söyledi.


İLKHA