BURSA- Türkiye'de birçok yasa tasarısının, kamuoyuna makyajlanarak sunulduğunu ve tarafların görüşleri alınmadan yasalaştırıldığını iddia eden Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, "Sıkıntılar, uygulamaya geçilince ortaya çıkıyor. Kamuoyundan gelen tepkiler dikkate alınmaz da Kıdem Tazminatı Fonu mevcut haliyle yasalaşırsa, büyük haksızlıklar olur" dedi.

 

BSMMMO Başkanı Sönmez, Kıdem Tazminatı Fonunu değerlendirdiği konuşmasında, "Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerle işyerinden ayrılırken işveren tarafından iş kanunu gereğince işçiye vermiş olduğu bir tazminat şeklidir. Mevcut düzenlemede kıdem tazminatı, işçinin işe başladığı tarihten itibaren çalıştığı her yıl için bir aylık ücret olacak şekilde hesaplanıyor. İş sözleşmesinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri hariç işveren tarafından feshedilmesi ya da işçi tarafından haklı nedenle derhal feshedilmesi, işçinin muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla işten ayrılması, işçinin emekli olması, 15 yıl sigortalılık ve 3 bin 600 gün prim ödenmesi halinde işçinin işten ayrılması, kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş sözleşmesini sona erdirmesi ve iş sözleşmesinin işçinin ölümü sebebiyle son bulması hallerinde mevcut düzenlemeye göre, hak sahibi kıdem tazminatına hak kazanıyor." dedi.

 

"En büyük avantajı devlet güvencesi"

BSMMMO Başkanı Sönmez, kıdem tazminatı fon sistemine geçiş ve sistemin amacı ile ilgili olarak da, "Bu kanunun amacı, kıdem tazminatının devlet güvencesi altına alınması ve hak sahiplerine devlet güvencesi ile ödenmesidir. Fonun en büyük avantajı, kıdem tazminatının devlet güvencesi altına alınması ve hak sahiplerine devlet güvencesi ile ödenmesidir. Çoğu iş yerinde kıdem tazminatlarının ödenmiyor. Bu da işçiler açısından dezavantajdır." dedi. (Zeki Aras-İLKHA)