Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Kıdemli İletişim Yöneticisi Jonathan Fowler, işgal güçlerinin yoğun saldırıları ve kuşatması altında bulunan Gazze Şeridi'ndeki insani yardımlarla ilgili duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Gazze Şeridi'nde benzeri görülmemiş bir seviyede trajedi ve insani kriz yaşandığını vurgulayan Fowler, "Nereye baksanız tüm göstergeler tamamen felaket. İlaç, yiyecek, içme suyu ve erişim eksiliği yaşanıyor. Sürekli yerinden edilme, ölüm, yıkım ve insanların kaybolması gibi olaylar yaşanıyor. Durum tamamen felaket. Burada yaklaşık 2 milyonluk bir nüfus var ve hayatta kalmak için tamamen insani yardıma bağımlılar. Bu insan yapımı bir felaket ve bunun devam etmesi kesinlikle vicdansızlık." dedi.
Fowler, insani yardım malzemeleri taşıyan ve Gazze Şeridi'ne giriş yapan tır sayılarındaki düşüşe işaret ederek, 27 Kasım'da tüm sınır kapılarından sadece 75 tırın şeride giriş yapabildiğini söyledi.
Nüfusun temel ihtiyaçlarını karşılamak için günde yaklaşık 500 yardım tırının Gazze'ye giriş yapması gerektiğini hatırlatan Fowler, 7 Ekim 2023'ten bu yana bu rakama hiç ulaşılmadığını söyledi.
Fowler, "İnsanlar bana bazen Gazze Şeridi'nde neden kıtlık yaşanıyor veya bu tür konularda neden endişelendiğimi soruyor. Bunu anlamak karmaşık değil. Günde 500 kamyon gıda ve diğer malzemelere ihtiyacınız varsa ve sadece 70, 80, 90 yardım tırı giriş yapıyorsa, bunu anlamak zor değil. Bu yüzden insanlar bu kadar şiddetli acı çekiyor." dedi.
Özellikle Gazze'nin kuzeyinin yaşanan trajediden çok etkilendiğine vurgulayan Fowler, Gazze'nin kuzeyinde 400 bin kişinin yaşadığını ancak BM ve ortaklarının bunlardan sadece 340 binine ulaşabildiğini kaydetti.
Fowler, UNRWA ve diğer BM kuruluşlarının bu insanlara yiyecek, tıbbi malzeme, kış için plastik barınaklar ve hijyen kitleri ulaştırabildiğini ancak bunun ihtiyaçlarla kıyaslandığında yeterli olmadığını söyledi.
AA