BURSA- Uzmanlar vaktinden çok önce dünya gelen bebeklerin enfeksiyon risklerinin yüksek olduğunu belirterek ailelerin dikkatli olması gerektiğini ifade ettiler.
Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sevgen Tanır Başaranoğlu, bazen birçok nedenden, bazen hiçbir sebep olmadan "vaktinden çok önce" dünyaya gelen bebekler hakkında dikkatli olunması gerektiğini söyleyerek, "Teknoloji ve tıptaki gelişmelerle, yaşam şansları artık eskiye oranla çok daha fazla. Doğumlarının ardından diğer yeni doğanlara göre, çok daha ciddi takip gerektiriyorlar." dedi.
Türkiye'de her yıl 150 bin bebeğin o ya da bu nedenle hatta sebepsiz yere "vaktinden önce" doğduğunu belirten Dr. Başaranoğlu,"Son yıllarda teknolojide ve tıpta önemli gelişmeler sayesinde prematüre bebeklerin yaşam şansı artırılabilse de bebek ölümleri arasında prematürite hala başı çekiyor! Prematüre bebekler ne kadar erken doğarsa, o kadar fazla sağlık problemi ile karşı karşıya kalıyor. prematüre bebekler açısından ilk üç yıla dikkat!" ifadelerini kullandı.
Enfeksiyon riskleri çok yüksek
Prematüre bebeklerin akciğerlerinin gelişmemiş olmasının, bu bebeklerin dünyaya önemli sağlık sorunlarıyla gelmesine neden olduğunu söyleyen Dr. Başaranoğlu, "İlk zamanlarda özellikle solunum sistemi sorunları kaçınılmaz. Enfeksiyon riskleri ise, zamanında doğan bebeklere oranla çok daha yüksek. Beyin kanaması riskinden ciddi bağırsak enfeksiyonlarına, göz sorunlarından kalp ve akciğer yetmezliğine birçok sorun yaşanabiliyor. Bu nedenle ciddi takip, hayati önem taşıyor. Prematüre bebeklerin ileriki dönemlerde de sıkı takip altında tutulması şart! Zira, ileri derecede erken doğmak, okul çağlarında; öğrenme bozuklukları, dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozuklukları gibi sorunlara yol açabiliyor."ifadelerini kullandı.
Birçok neden bebeğin yaşam şansını etkiliyor
"Türkiye'de her yıl 150 bin bebek dünyaya vaktinden çok önce 'merhaba' diyor." Diyen Başaranoğlu, "Gebeliğin 37'nci haftasını tamamlamadan önce doğan bebekler prematüre olarak tanımlanıyor. Gebelik yaşının tayininde; güvenilir son adet tarihi, gebelikte erken yapılan ultrasonografi ve bebek doğduktan sonra yapılan fizik muayene bulguları yardımcı yöntemler arasında yer alıyor. Prematüre doğuma birçok faktör yol açabiliyor. Bunlar arasında hormonal etkiler, enfeksiyonlar, çoğul gebelikler, rahimde oluşan gerileme ve kötü sosyal alışkanlıklar sayılabiliyor. Bu nedenler, prematüre bebeğin doğum sonrası yaşam şansını ve kalitesini büyük ölçüde etkiliyor. Bazen de, hiçbir neden olmaksızın sürpriz yapıp miniminnacık bedenleriyle 'pat' diye geliveriyorlar dünyaya. Teknoloji ve tıptaki gelişmeler, artık prematüre bebeklerin yaşam şanslarının çok daha fazla olmasını sağlıyor. Yeter ki yeni doğan alanında uzmanlaşmış hekimlerin kontrolünde olsunlar."uyarısında bulundu.
Prematüre bebek bakımında ilk 3 yıla dikkat
Başaranoğlu, "Doğumlarının ardından diğer yeni doğanlara göre çok daha ciddi takip gerektiriyorlar. Çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerde doğum sonrası izlem ve tedavi gerektiren pek çok sorun meydana geliyor. Prematüre bebekler ne kadar erken doğarsa, o kadar fazla sağlık problemi ile karşı karşıya kalıyor. Riskler, hastanede doğum sonrası yeni doğan alanında uzmanlaşmış hekimlerin kontrolünde en aza indirilebiliyor. Ama bebek taburcu edildikten sonra, evde son derece özen gerektiren bir bakım şart! Zira, yoğun bakımdan taburcu olduktan itibaren 36 aylık olana kadar, büyüme, görme, işitme, solunum, beslenme, konuşma, anlama, iletişim yeteneği, kas ve iskelet sisteminin gelişimi, nörolojik gelişim, öğrenme becerisi, davranış bozuklukları açısından yakın izlem gerekiyor. "Prematüre bebeğin bakımına çok özen göstermek gerekiyor" uyarısında bulunan Dr. Başaranoğlu, özellikle kış aylarının prematüre bebekler için büyük risk oluşturduğunu vurguluyor." şeklinde konuştu.
Anne sütü vazgeçilmez
Tüm bebekler için eşi benzeri olmayan bir önem taşıyan anne sütünün, prematüre bebekler için hayat kurtarıcı nitelikte olduğunu vurgulayan Dr. Başaranoğlu, "Çalışmalar gösteriyor ki, anne sütü ile beslenen prematüre bebekler, anne sütünden yoksun olanlara göre çok daha hızlı gelişiyor. Prematüre bebek sahibi annelerin sütü, içerdiği besin değeri açısından; zamanında doğum yapmış bir annenin sütünden çok farklı. Minik yavrusunun ihtiyacını karşılayacak tüm unsurları barındırıyor. Kısacası, anne sütü prematüre bebek için; fiziksel ve ruhsal gelişiminden enfeksiyonlara dek eşsiz şifa kaynağı! Anne sütü ile beslenen prematüre bebeklerin fiziksel ve ruhsal gelişimleri, anne sütünden yoksun olanlara göre çok daha hızlı ve sağlıklı oluyor. Özellikle de enfeksiyonlara yatkınlığı azalıyor ki, en korkulan da enfeksiyonlar! Bağırsak problemleri de, anne sütü alan bebeklerde, formül mama alan bebeklere göre daha az görülüyor. Üstelik anne-bebek arasındaki bağın güçlenmesi ve annenin, bebeğini daha çabuk sahiplenmesi açısından da 'emzirme' çok büyük önem taşıyor." İfadelerini kullandı. (Zeki Aras-İLKHA)
Prematüre bebeklerde ilk 3 yıla dikkat!
Prematüre bebeklerin enfeksiyon risklerinin yüksek olduğunu söyleyen uzmanlar bu bebekler için ilk üç yılda çok dikkatli olması gerektiğini ifade ettiler.
10.12.2013 15:06:01 / Güncel