MUŞ - İmkansızlıklar nedeniyle zaman zaman yaşanan sıkıntılarla gündeme gelen Muş Kadın Doğum Hastanesinde yeni düzenlemelere gidiliyor. Halka en iyi hizmet vermek adına hastanede şimdiden bazı değişiklikler yaptıklarını belirten Muş Devlet Hastanesi Baş Hekimi Prof. Dr. Özgür Ömer Yıldız, Yeni yapılan hastanenin faaliyete geçmesiyle beraber Muş'ta sağlıkta devrim niteliğinde bir değişimin yaşanacağını söyledi.
Prof. Dr. Yıldız, "Hastanemizde bazı düzenlemelere gittik. Doğum salonunda bazı görev değişiklikleri yaptık. Doğum salonu sorumlusu ve orada görev yapan birkaç personelin görev yerleri değiştirildi. Personelimize iletişim konusunda eğitimler verdik. Hasta ve hasta yakınlarının bilgilendirilmelerini sağlayabilmek adına hekimlerimizle görüşmeler yatık. Hekimlerimizin direk hasta ve hasta yakınlarına bilgi vermeleri adına bilgilendirme saatleri oluşturduk. Bilgilendirme saatlerinin sürelerini arttırdık. Özellikle hekimlerin doğum esnasında olaya müdahil olmalarını, doğumun başından sonuna kadar doğumu takip etmelerini, hasta yakınlarıyla iletişimde bire bir rol oynamalarını söyledik.'' dedi.
Muş'ta doğum oranın yüksek olduğunu ifade eden Yıldız, buna rağmen doğal olarak ildeki tüm yükü kendilerinin kaldırmak zorunda olduklarını dile getirdi. Yıldız, "İlçelerde riskli doğumların hiç biri yaptırılmıyor. Sezaryen doğum yapılmıyor. Doğal olarak İl genelindeki tüm doğum vakalarını biz alıyoruz. Tüm doğumları biz aldığımız için de günde 18 ila 25 arasında değişen bir doğum sayısına sahibiz. Tabi bu çok yüksek ve ciddi bir oran. Dolayısıyla fiziki olarak, kısıtlı olanaklarla bu hastalara hizmet veriyoruz.'' dedi.
Daha önce hastanede sadece 2 kadın doğum hekimin çalıştığını, yetersiz olan kadın doğum hekim sayısının 6'ya çıkarttıklarını belirten Yıldız, bu sayının bundan önce kadın doktor eksikliği nedeniyle meydana gelen olumsuzlukları da gidereceğini söyledi.
Muş'un, Bölgenin en büyük yeni doğan yoğun bakım ünitesine de sahip olduğunu belirten Prf. Dr. Yıldız, " Sadece Muş'ta değil, Doğu Anadolu Bölgesindeki en büyük yeni doğan yoğun bakım ünitemiz de bizde. Yeni doğan yoğun bakım ünitesinin bizde olması da sadece Muş il ve ilçelerinden değil, çevre il ve ilçelerden de doğumla ilgili sevkleri almamıza yol açıyor. Bitlis Bingöl Ağrı'dan bile riskli olan doğum sevklerini alabiliyoruz. Bu da bizim doğum hizmetlerimizde çok ciddi bir yığılmaya yol açıyor. Sonuçta bizim amacımız halkımıza en etkin şekilde kaliteli bir hizmet sunmaktır.'' diye konuştu.
Personelin sorumluluklarını yerine getirmeleri konusunda çok duyarlı ve katı olduklarını da sözlerine ekleyen Yıldız, " Doğum salonunda hizmetlerin iyi bir şekilde yürütülebilmesi için birçok tedbir aldık, gereken tedbirleri almaya da devam ediyoruz. Personel değişikliklerinden tutun cihazların ve doğum masalarının değişimine kadar bir çok değişiklik yaptık. Yapılan değişikliklerin geri dönüşümünü de görüyoruz.'' ifadelerini kullandı.
Özellikle gebe olan bayanlara ikinci kısım doğum eğitimi verilmesi gerektiğini, bu konun da Halk Sağlığı Müdürlüğünü ilgilendiren bir konu olduğunu kaydeden Yıldız, "Halk Sağlığı Müdürlüğü veya Aile Hekimlerinin gebe takipleri var. Gebe takiplerinin doğumun nasıl olduğu konusunda gebe bayanlarımıza vereceği eğitim, doğum salonunda vereceğimiz doğum hizmetlerinin kalitesini de arttıracaktır. İlk gebe takibinden doğuma kadar geçen sürenin gebe bayan tarafından çok iyi bilinmesi lazım. İletişim sorunu da genelde gebe bayanların doğum bilgisine sahip olmamalarından kaynaklanıyor. Sonuçta hepimizin ortak düşüncesi şu, gerek ben gerek yönetimdeki diğer arkadaşlar, ne olursa olsun herkesin en iyi hizmeti almasını istiyoruz. Bu anlamda Allah bize güç verdiği müddetçe çalışmaya devam edeceğiz.'' dedi.
İleriki zamanlarda Hastaneye bir din görevlisinin de tayin edileceğini ifade eden yıldız, böylelikle hastalarına hem manevi hem de sağlık açısından en iyi hizmeti vermek için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini kaydetti.
Yıldız, son olarak son 9 ay içerisinde hastanede tedavi gören ve doğum yapan hasta sayısını şöyle belirtti. "Son 9 ay içerisinde kadın Doğum Polikliniğinde yatan hasta sayımız 30 bin 172, toplam yatan kadın doğum ve diğer hastalıklardan dolayı yatan hasta sayımız 5 bin 924, son 9 ay içerisinde doğum yapan kadın sayımız ise 3 bin 689 kişi'' dedi. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA )
Yıldız: Muş'ta, sağlıkta ciddi bir değişim yaşanacak
Muş Devlet Hastanesi Baş Hekimi Prof. Dr. Özgür Ömer Yıldız, kısıtlı imkanlarla hizmet vermek zorunda olduklarını, önümüzdeki yıllarda yeni hastanenin faaliyete girmesiyle sağlıkta ciddi bir değişimin yaşanacağını söyledi.
10.12.2013 13:03:01 / Güncel