1919: Birinci Dünya Savaşı’na Almanya ve Osmanlı saflarında katılan Bulgaristan, alınan yenilginin ardından Müttefikler ile barış anlaşması imzaladı.

1943: Seyyid Abdulhakim Arvâsî vefat etti. Son asırda yetişen, zahir ve batın ilimlerinde ve dört mezhebin fıkıh bilgilerinde yetişmiş ve ruhaniyat ilminin mütehassısı bir âlimdir. Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’e kadar giden silsile-i âliyyenin otuz dördüncüsüdür. Babası Seyyid Mustafa Efendidir. 1865 yılında Van’ın Başkale kazasında doğdu. 1943’de Ankara’da vefat etti. Kabirleri Ankara’nın Bağlum nahiyesindedir. Babası Seyyid Mustafa Efendi ve bütün dedeleri, zamanlarının âlim ve fadılları idiler. İmam Ali Rıza bin Musa Kâzım soyundan olup, seyyid oldukları Irak’taki şer’i mahkeme defterlerinde yazılıdır. Arvâsî ailesi, 600 seneden beri ilim yaymakla ve en üstün insanlık meziyetlerinde numune olmakla tanınmış; halk arasındaki ayrılıkları gidermede, kardeşliği ve birliği sağlamada büyük vazifeler üstlenmiş ve bunları devam ettire gelmişlerdir.

1950: Kore’de, çok kanlı çarpışmaların yaşandığı ve günlerce süren Kunuri Savaşı başladı. ABD’nin “yüksek menfaatleri(!)” uğruna Kore Savaşı’na sürüklenen Türkiye Tugayı, Kunuri çatışmalarında Kore kuvvetlerinin geceli gündüzlü üç günlük ağır taarruzuna rağmen, bulunduğu hattan çekilmedi ve Müttefik 8’inci Ordu’un geri çekilebilmesini sağladı. Tugay, Kunuri Savaşı’nda, 237 ölü, 387 yaralı ve 201 kayıp vermiştir.

1967: Türkiye-Yunanistan arasındaki Kıbrıs anlaşmazlığı tırmanmaya devam ediyor. ABD Başkanı Johnson’un (Cansın’ın) Kıbrıs Özel Temsilcisi Cyrus Vance (Sayrus Vans), üçüncü kez Ankara‘ya gelerek Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil ile görüştükten sonra Türkiye‘nin yeni önerilerini götürdü. Yunan cuntasından kesin cevabını vermesi istendi. 

1976: CHP, Sosyalist Enternasyonal’e üye olacağını açıkladı. Komünizmin dünya çapındaki organizasyonu olan Sosyalist Enternasyonal’e üye olan CHP, halen bu kuruluşla ilişkili çalışmaktadır. Ancak 2000’li yıllarda bu kuruluşun CHP’yi yeterince sosyalist görmediği, Ak Parti’yi CHP’ye nazaran daha sosyalist gördüğü, basına yansımıştı.

1981: Ankara‘da 901 öğretim üyesi Yüksek Öğretim Kanunu’na karşı çıktı. Bu karşı çıkışlar Cunta Yönetimi’nin, üniversiteleri ideolojik karakollar tarzında dizayn etmesine engel olmamış; aksine protestocu öğretim üyelerinden birçoğu çeşitli şekillerde cezalandırılmıştı.

2002: BM silah denetçileri, dört yıl aradan sonra Irak’ta yeniden denetimlerine başladılar. ABD’nin Irak’ı işgal etme bahanesini bulma yönünde canhıraş gayret sarf eden Birleşmiş Milletler bir sonuç alamayınca işgal, uydurma istihbarat verilerine dayandırılmıştı.

2013: Mısır’da darbe karşıtı gösteri yaptıkları için gözaltına alınan “Sabah 7 Hareketi”ne mensup 21 genç kızdan 14’ü, 11’er yıl hapis cezasına çarptırıldı. 7 genç kız ise yaşları 18’den küçük olması dolayısıyla ıslah evine gönderildi.

2014: Ege Üniversitesi’nde başörtülü öğrencileri okula almamakta ısrar eden ve hakkında işlem başlatılan Rennan Pekünlü, tutuklanarak cezaevine gönderildi.


OKTAY GÜNDÜZ