Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın hafta sonu gündeme taşıdığı üniversitede okuma süresine sınır getirilmesi uygulaması için YÖK çalışma başlattı. YÖK`ün çalışmasında üniversite öğrencilerinin 4 yıllık lisans eğitimini en fazla 6 yılda, 5 yıllık eğitimi 7 yılda, 7 yıllık lisans eğitimini ise en fazla 9 yılda bitirmeleri öngörüyor. Hazırlık sınıfı bu sınırlamanın dışında tutuluyor. YÖK`ün hazırladığı taslakta, lisans için öngörülen bu süreler içinde eğitimini tamamlamayan öğrencinin üniversite ile ilişiğinin kesilmesi hükmü yer alıyor.
Hükümetin 2 yıllık bir sürede üniversiteden atılmayı kaldırma uygulamasından vazgeçmesinin gerisinde ise, terör endişesi yatıyor.
Edinilen bilgiye göre, üniversite rektörlerinden özellikle terör örgütleriyle ilişkisi bulunan kişilerin çıkan aflarla üniversitelere dönerek, eğitim almak yerine örgüt propagandası yaptıklarına ilişkin şikayetler, kararda etkili oldu.
MEVCUT SİSTEMDE ÜNİVERSİTEDEN ATILMA YOK
Hükümetin 2 yıl önce çıkardığı yasa ile, öğrencilerin eğitimde başarısız olmaları gerekçesiyle üniversiteyle ilişkilerinin kesilmesi uygulamasına son verilmişti. 2011 yılında çıkan yasa ile, terör suçlarından hüküm giyenler hariç, üniversite ile çeşitli sebeplerden ilişiği kesilen tüm öğrencilere af gelmişti. Yasal düzenleme ile, öğrencinin üniversiteden atılmasının önü de kesilmişti.
2007-2012 ARASINDA 327 BİN ÖĞRENCİ KAYDINI SİLDİRDİ
Üniversiteden ayrılan öğrencilere ilişkin son bilgileri, eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka`nın soru önergesine verdiği yanıtla açıklamıştı.
YÖK tarafından hazırlanan ve Dinçer`in Nazlıaka ile paylaştığı bilgi notunda 2007-2012 yılları arasında üniversitelerden 327 bin 22 öğrencinin kaydını sildirdiği, 77 bin 291 öğrencinin kaydını dondurduğunu vurgulanmıştı.
AFTAN YAKLAŞIK 40 BİN ÖĞRENCİ YARARLANDI
YÖK`ün bilgi notunda, 25 Şubat 2011`de çıkan öğrenci affından ise, 21 bin 365 lisans, 18 bin 579 yüksek lisans ve 3 bin 470 doktora öğrencisinin yararlandığı yer aldı.
Notta, öğrencilerinin ilişik kesilme gerekçeleri ise;
* Maddi sebepler,
* Disiplin,
* Devamsızlık
* Öğrenim ücretini ödememe
* YÖK kararı
* Ulaşım olarak sıralandı