DİYARBAKIR- Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde böbrek taşı ameliyatında başarı oranını arttıran yeni bir teknik geliştirildi. Doç. Dr. Kenan İsen tarafından bulunan endokopik ameliyat tekniği maliyeti düşürürken dünyanın sayılı dergilerinde de geniş yer buldu.

 

Diyarbakır'ın bölge hastanesi konumundaki 600 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Kenan İsen'in, böbrek taşı ameliyatında geliştirdiği yeni yöntem, Kanada merkezli yayınlanan ünlü 'Urology' adlı tıp dergisinde yayınlandı.

 

Dünyada ilk kez Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uygulanan yöntem, ameliyatın başarısını artırıyor.

 

"Ameliyatlar yüzde 100 başarılı"
Klasik taş kırma cihazıyla uygulanan Endoskopik Ameliyat Tekniği ile 6 hastayı ameliyat ettiğini ve hastaların tamamında yüzde 100'e yakın bir başarı elde ettiğini belirten İsen, " Ameliyat yaklaşık 15-20 dakika sürmektedir. Tek hekim ile uygulanabilmekte olan yöntemde hastanın boğazına narkoz borusu konulmasına veya belinden iğne yapılmasına ihtiyaç olmadan kısa süren bir narkoz işlemi uygulanmaktadır. Bu ameliyatta kapalı böbrek taşı ameliyatında kullanılan cihaz kullanılmaktadır. Bu cihaz sayesinde hastanın idrar yolundan girilerek bir makas vasıtasıyla üreteroselin üstü kesilmekte ve bir pencere açılmaktadır. Böylece, idrar yolundaki darlık ortadan kaldırılmakta ve taş kırma cihazı ile ureteroseldeki taşlar kırılarak kolay bir şekilde alınabilmektedir. Ameliyat sonrası aynı gün taburcu imkanı sunan yöntem, hasta memnuniyetini de arttırmaktadır." dedi.

 

Doç. Dr. İsen ayrıca bu ameliyat tekniğinin yan etkilerinin, diğer ameliyatlara göre çok daha az olduğuna da dikkat çekti. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)