-DİYARBAKIR - Diyarbakır Bölge ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof Dr Yusuf Yağmur`a dört dernek ortak plaket verdi. Uluslararası Engelliler Derneği, SSPE Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Dicle Hemofili Derneği, Diyarbakır Bedensel Engelliler Derneği tarafından verilen ortak plaket töreninde Başhekim Yusuf Yağmur`a yapmış olduğu yardımlardan dolayı edildi.
Hastane Personeline İşaret Dili Kursu
Uluslar Arası Engelliler Derneği Diyarbakır şube Başkanı Erdal Satılış, dernek olarak Diyarbakır`da birçok engelli için istihdama yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirterek şöyle konuştu: "Şuan dernek binamızda kat hizmetleri ve eğitim projesi ile 30 engelli arkadaşımız faydalanmaktadır. Bu proje sayesinde bu yıl yine karşımıza istihdam kapısı açıldı. 2 proje ise Türk işaret dili projesi kısmet olursa bu projemizin de 15 güne kadar açılışını yapmış olacağız. Derneğimizde eğitim alan engelli arkadaşlarımıza eğitim sonunda sertifika verilmektedir. Bu hususta ziyaretimizin amacı açmış olacağımız tür işaret dili projesi için eğitim ve araştırma hastanenizde 2 personel arkadaşa açacağımız olan projemizde eğitim vermek istiyoruz. Personel arkadaşların alacağı eğitimden dolayı bölgemizde yaşayan işitme engeli vatandaşlarımızın da kendini rahat ifade etmesi bizler için kolaylık sağlanacaktır."
SSPE Hastaları İçin Kök Hücre Çalışmaları Yapılıyor
SSPE Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ercan Akto, "SSPE hastalığı yüzünden 2000 yılına kadar Otuz bine yakın insanımızı kaybettik. Ama 2000 yılından sonra sağlık bakanlığının özverili çalışmaları ile tedavi imkânları dikkate alınarak ve istatistik verilerine göre bu hastalık yılda iki binlere düşmüştür. Bu konuda tüm dernekler başlı başına bir hizmettir. Biz SSPE Derneği olarak son dönemlerde kök hücre üzerinde çalışmalar yapmaktayız. Çalışmalarımızda kök hücre nakli ve bu hastalığa yakalanan çocukların tedavileri için gerekli çalışmaları yapmaktayız. Bu konuda sayın başhekim Yusuf Yağmur beye de yapmış olduğu yardımlardan dolayı çok teşekkür ediyoruz. Bu tür insani yardımların devamını dileriz. Sağlık bakanlığımız bizim bu hastalarımıza çok büyük hizmet etmektedir. Derneğimiz adına çok teşekkür ederiz" dedi.
Hemofili Tedavi Merkezi Kurulması Gerekir
Dicle Hemofili Derneği Başkanı Selim Paksoy ise Hemofili Hastalarının çektiği sıkıntılara dikkat çekerek şöyle konuştu: "2 tane Hemofili hasta çocuğum var. Derneğimizin 2007 yılında bu yana Diyarbakır`da faaliyet göstermekteyiz. 100`ün üzerinde üyemiz var. Dicle Üniversitesi Hastanesi kayıtlarına göre 300 Hemofili hastası vardır. Bizim hedefimiz bir hemofili tedavi merkezi kurmak
Biz sağlık bakanlığımızdan gerekli duyarlılığı bekliyoruz. İstatistiklere göre eskiden ilaç ve tedavi çok zordu şimdi ise çok kolay bugün hemofili alanında sağlık bakanlığımız gerçektende çok büyük imkânlar sağlamıştır. Bizlere, hastalarımıza, anlatılmayacak kadar kolaylıklar sağlık bakanlığımız sağlamıştır. Yapılan bu insani yardımları hiçbir hastamız ve bizler unutmayacağız. Bu yapılan yardımları eskiden kuyruklar vardı para olmazsa tedavi olamıyorduk. Onlarca sorunlar vardı. Şimdi ise para alan yok. Versek de korkudan olsalar almazlar. Bu gelişmede bizler için çok sevindiricidir."
Bize Acımayın Her İnsan Bir Engelli Adayıdır
Diyarbakır Bedensel Engelliler Derneği Şube Başkanı Ömer Aksan, bedensel engellilerin yaşadığı sıkıntılara değinerek "Engelli arkadaşlarımızın çok genel sorunları vardır. Sadece bedensel engelliler tek değil tüm engel grupları olmak üzere sorunları bulunmaktadır. Farz edelim, biz bugün bir engelli arkadaşımıza rapor almak istiyoruz. Tam teşekküllü rapor aldık. 1 yıl aradan sonra tekrar heyete girip aynı raporu almak için münacat ediyoruz; ama maalesef bizlere aynı raporu doktorlar vermiyor. Bu nedenle bizler sıkıntı yaşamaktayız. Bu sorunlarımıza çözüm getirmenizi istiyoruz. Çünkü durumumuz ortada hakkımız olan raporu istiyoruz. Bize acımalarını istemiyoruz. Bizde insanız Sayın başhekim bey çok yardımsever çok değerlidir. Allah razı olsun birazda ellerini vicdanlarına koysunlar bizleri de düşünsünler her insan bir engelli adayıdır bu devamlı akıllarında olsun" dedi.
Hemofili, SSPE, Engelli Hastalar Kapıdan Geri Çevrilmeyecek
Plaketi alan başhekim Yusuf Yağmur ise "Eylül ayında hemofili hastalarımız için hemotologlarımız başlayacak. Hemofili, SSPE, Engelli hastalarımıza, tüm hastalarımıza canı gönülden bakmamız boynumuzun borcudur. Hiçbir zaman bu kapılardan geri çevrilmeyecektir. Hep yanlarında olacağız. Pek yakında kemik iliği naklini de gerçekleştireceğiz. Sayın başbakanımız, Sayın sağlık bakanımız sağlığa çok büyük destek verdiler. İnsanlarımız hastalarımız bizler için çok önemlidir. Hastanemiz de son sistem cihazlarımız mevcuttur. İleri merkezlere gitmelerine gerek yoktur. Tüm imkânları hastalarımızın ayaklarına getireceğiz. Hasta memnuniyeti bizler için çok önem taşımaktadır. Bir güler yüz bir kucaklaşma hastaya moral vermek iyileştirmeye giden en büyük etkenlerdendir" diye konuştu.
M. Salih Keskin - İLKHA