Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Zeliha Demir Giden, "Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı" kapsamında, akciğer kanserinden korunmak için alınması gereken önlemleri anlattı.

Dr. Giden, Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla bir açıklama yaparak, akciğer kanserinden korunmak için alınması gereken önlemleri sıraladı.

Kasım ayının Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı olduğunu hatırlatan Dr. Giden, kansere yol açan alışkanlıklar ve çevresel faktörler hakkında bilgi vererek akciğer kanserinden korunmanın en etkili yolunun hastalığın ortaya çıkmasını engellemek olduğunu vurguladı.

Dr. Giden, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının ve erken taramaların, akciğer kanseri riskini azaltmada önemli bir rol oynadığını belirtti.

“1.8 milyon kişi akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetmiştir”

Dr Giden, akciğer kanseri hakkında yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi:

"Akciğer kanseri, akciğer dokusunda bulunan anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu gelişen ve genellikle erken dönemde belirti vermeyen bir hastalıktır. Bu hastalık, dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu olup, yüksek ölüm oranlarıyla dikkat çekmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2020 yılına ait kanser görülme sıklığı ve ölüm oranları tahminlerine göre, erkeklerde en sık görülen kanser türü akciğer kanseri olurken, kadınlarda ise 3. sırada yer almaktadır. 2020 yılında dünyada 2.2 milyon yeni akciğer kanseri vakası ortaya çıkmış ve 1.8 milyon kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmiştir.” dedi.

“Son yıllarda kadınlarda akciğer kanseri sıklığında bir artış yaşanmaktadır”

Kanser istatistiklerini sıralayan Dr. Giden, “Gelişmiş ülkelerde sigara içme oranlarının düşmesiyle birlikte akciğer kanseri görülme sıklığında bir azalma gözlemlenmektedir. Türkiye'deki kanser istatistiklerine göre, erkeklerde en yaygın kanser türü yine akciğer kanseri olup, kadınlarda ise bu kanser türü 5. sırada yer almaktadır. Son yıllarda kadınlarda akciğer kanseri sıklığında bir artış yaşanmaktadır. Akciğer kanseri, genellikle 40 yaş ve üzerindeki bireylerde daha sık görülmekte ve çoğu kez ileri evrelerde teşhis edilmektedir. Bu durum, akciğer kanserinin yüksek tıbbi teknoloji gerektiren bir hastalık olmasını ve tedavi sürecinde ek sağlık hizmetlerine olan ihtiyacı artırmaktadır.” diye konuştu.

“Kanser vakalarının yaklaşık yüzde 90'ı sigara kullanımına bağlıdır”

Akciğer kanserine yol açan en önemli faktörün sigara olduğuna dikkat çeken Dr. Giden, “Akciğer kanserine yol açan en önemli risk faktörü, tütün kullanımıdır. Sigara içmenin azalmasıyla birlikte akciğer kanseri görülme sıklığında da belirgin bir düşüş yaşanmaktadır. Türkiye'de akciğer kanseri vakalarının yaklaşık yüzde 90'ı sigara kullanımına bağlıdır. Bu nedenle, sigara içiminin engellenmesiyle akciğer kanseri vakalarının büyük bir kısmının önlenmesi mümkündür. Etkin bir tütün kontrolü ile akciğer kanserleri dahil olmak üzere tütün kullanımına bağlı her yıl yaklaşık 110 bin ölümün önlenmesi sağlanabilir.” şeklinde konuştu.


İLKHA