AĞRI - Biri vefat ettiğinde yapılan defin işleminden sonra kurulan taziye çadırları ve taziye evlerindeki gerçekleştirilen taziyeleşmede merhumun ruhuna okutulan Fatiha, hayır duaları ve masrafların eş dost tarafından bölüştürülmesi kardeşlik hukukunu tesis etmede büyük avantaj sağlıyor.

Taziyeleşmek hakkında görüş aldığımız Mustazaflar Cemiyeti Ağrı Şubesi Yardım Komisyonu Başkanı Rıfat Yılmaz halkın arasında çok yaygın ve güzel bir adet olan taziyeleşmenin insani ve İslami bir adet olduğunu ifade etti.

Yılmaz, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde taziye ziyaretine çok önem verildiği belirterek, "Çünkü bu bizim hem insani ve hem de İslami bir geleneğimizdir. Bir taziye gerçekleştiğinde halkımız kesinlikle taziye sahibini yalnız bırakmaz. Taziye bitene kadar kişinin sevenleri taziye sahibinin yanında onların acılarına ortak olmaya çalışıyorlar. Taziye başladıktan sonra ne kadar masraf yapılmışsa eş dost kendi arasında paylaşarak o acılı kişiye herhangi bir külfet bıraktırmıyor. " dedi.

Rıfat Yılmaz Mustazaflar Cemiyeti Ağrı Şubesi bünyesinde bu hassasiyet ve sünneti yerine getirebilmek için Taziye Komisyonu kurarak halkın yanında olmaya gayret gösterdiklerini söyleyerek, "İslam'ın emirlerinden biri olan bu adetimize çok önem veriyoruz. Bir taziye duyduğumuzda tanıdığımız olsun veya yabancı olsun bizim için önemli değil hemen taziye sahibinin yanında olmaya çalışıyoruz. Ayda yaklaşık 25-30 taziyeye gitmeye çalışıyoruz. Her gittiğimiz taziyede seydamız, insanların aydınlanıp, şuurlanması için kısa bir sohbet yapıyor. Sünnetlerin unutulmaya yüz tuttuğu şu dönemde Hz. Resulullah 'ın 'benim bir sünnetimi yerine getirene yüz şehit sevabı vardır' hadisini düstur edindiğimiz inançla bu faaliyetlerimizi yerine getiriyoruz. İnsanların yanına vardığımızda ne kadar hayırlı bir iş yaptığımızı görüyoruz. İnşallah bu taziyeleşmelerle insanlarımız arasında kardeşlik hukukunu tesis etmeyi de hedefliyoruz. İnşallah başarılı olarak Müslümanlar arasındaki kopukluğu da bu vesile ile gidereceğiz." şeklinde konuştu. (Ömer Adıgüzel - İLKHA)