İSTANBUL- İstanbul İlke Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İLKE-DER), Kadın Kolları Komisyonu tarafından Yenibosna Abdürrahim Karakoç Kültür Merkezinde düzenlenen programa, dernek gönüllüleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Kur`an-ı Kerim tilaveti ile başlanan programda, İlke-Der Kadın Kolları Komisyonu Üyesi Gülsüm Toprak bir konuşma yaptı.

"Kadının İslam`daki yeri çok önemlidir"
Kadının İslam`da ve toplumdaki yerinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Toprak, "Toplumun temel taşı aile, ailenin temel taşı kadındır. Kadın toplumsal eğitimin en önemli parçasıdır.
 
Çünkü aile kurumunda bireyleri eğiten, toplumsal ilişkilere hazırlayan, bireyin İslami hassasiyetlerini geliştiren, bireye Rabbini tanıtan ve bireyin yeteneklerinin gelişmesini sağlayan yine kadındır.
 
Kısacası toplumu şekillendiren en önemli unsurdur kadın. Kadınının kendini eğitmediği, kendini geliştirmediği bir toplum kaos yaşamaya mahkumdur, nitekim bugün işlenen bütün suçların psikolojik ve sosyolojik temelini incelediğimiz zaman, anne eğitiminden mahrum bireylerle karşılarsınız. Bu durumun tersi de söz konusudur ki, tarihe isimleri kazınan birçok önder, lider ve yöneticinin arkasında yine kadın vardır." dedi.

"Kadın sürekli eğitimin içerisinde yer almalıdır"
Büyük İslam âlimlerinin ilk eğitimlerini annelerinden aldığına vurgu yapan Toprak sözlerini şöyle sürdürdü: "Örneğin İmam Gazali`nin ilk hocası kadındır. Abdulkadir Geylani hazretleri ilk İslami eğitimi annesinden almıştır. Osmanlı padişahlarının hemen hepsinin arkasında eğitimli kadınlar vardır.
 
Hz. peygamberin hayatında da kadınlar hep önemli bir noktada olmuşlardır. Hz. Peygamberin babası vefat ettikten sonra annesiyle baş başa kalan Hz. Peygamber sütanneye verildiğinde Hz. Halime`nin yanında daha sonra annesi vefat edince de amcası Ebutalib`in eşinin yanında kalmıştır. Bu küçük tablo bizlere kadınların tarihi süreçleri ne kadar etkilediğini açıkça göstermektedir.
 
Bundan dolayıdır kadın sürekli bir eğitim ve öğrenim çalışması içinde olmalıdır. Ayrıca ilgili kurum ve kuruluşlar da kadın eğitimine hassasiyet göstermeli ve bu konuda gerekli çalışmaları yapmalıdır. İşte bizde ilke der kadın komisyonu olarak kadın eğitiminin ne kadar önemli olduğunu idrakindeyiz.
 
Kadın komisyonu olarak yapmış olduğumuz çalışmaların bütünü kadın eğitimi üzerine bina edilmiştir. Bu kapsamda haftalık sohbetler düzenlemekte, üye ve gönüllülerimizin ilgi alanlarına göre formel dersler yapılmakta ve kültürel derslerle bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

"Çevremizi hayra teşvik etmeliyiz"
Kadın kolları komisyonu olarak çeşitli programlar düzenlediklerini, bu çalışmaların daha fazla kitleye yayılması için gayret göstermemiz gerekir diyen Toprak, "Gerek dernek merkezinde düzenlediğimiz program ve etkinliklerle ve gerekse kültür merkezlerinde düzenlediğimiz seminer ve konferanslarla hem sivil toplum kuruluşu olmanın vermiş olduğu sorumluluk hem de Allah`ın ikazı olan "Emri Bil maruf ve nehiy anil münker" fermanının gereklerini yerine getirmeye gayret ediyoruz.
 
Bu kapsamda yapmış olduğumuz çalışmalar sadece belli bir yaşa ve kesime de hitap etmektedir. İlke Der kadın komisyonu olarak sair zamanlarda okul okuyan kız öğrencilerine, çalışan bayanlara, ev hanımlarına ve küçük kız çocuklarına yönelik etkinlik ve faaliyetler düzenlemekteyiz.
 
Tabi şu ana kadar anlattıklarım mesuliyet ve sorumluluğun bize düşen tarafıydı. Bu çalışmalarda siz hanımlara da görev ve sorumluluk düşmemektedir.
 
Bizler etkinlikler ve faaliyetler düzenleme, tertip etme konusunda gayret gösterirken sizlerde bu etkinliklere katılma ve bu hayırlı çalışmaların daha geniş kesimlere yayılabilmesi için çevrenizde bulunan hanımları teşvik etmekle yükümlüyüz. Rabbim hem sizleri hem bizleri hayırlı faaliyetlerde bulunan ve bu etkinliklerden hayır elde eden kullarından eylesin." diyerek sözlerini tamamladı.
(İLKHA)