MARDİN- Eğitim Bir Sen Midyat temsilciliği tarafından Kocatepe İlkokulu konferans salonunda düzenlenen etkinliğe, Midyat İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Şişman, Mardin Artuklu Üniversitesi Midyat Meslek Yüksek Okulu Müdürü Tarık Demir, Eğitim Bir Sen Midyat Temsilcisi Abdulkadir Altay ve eğitimciler katıldı.

 

Eğitim Bir Sen Temsilcisi Abdulkadir Altay yaptığı açılış konuşmasında, "Hakkı hak bilip, hakka hizmet etmek, herkese nasip olmaz. Allah'a ham olsun temsil ettiğimiz camia, hakkı hak bilip hakka ve halka hizmet etmeği kendisine şiar etmiş bir camiadır" ifadelerini kullandı.

 

Programa katılan Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şemsettin Dursun yaptığı konuşmada, "Etik kavramı bir insanın yalnız olduğu anda ortaya çıktığını belirterek, "Bir insanın üzerinde mahalle baskısı varsa, bir toplumsal baskı varsa ve bu toplumsal baskıdan dolayı ahlaklı davranıyorsa, o zaman o toplumsal baskı ortadan kalktığı zaman, o ahlaklı davranış da ortadan kalkar. Örneğin, kişi Midyat'ta, Batman'da veya Siirt'te, bulunduğu yerde, toplumun üzerindeki baskıdan dolayı yanlış yapmak istemiyor. Ailesini sıkıntıya sokmayayım ama Amerika'ya veya Antalya'ya gittiği zaman, o zaman gerçek ahlakı ortaya çıkıyor. İşte o toplumsal baskı ortadan kalktığı zaman kişinin ortaya koyduğu ahlaki durum da ortadan kalkar. Onun için asıl olan ilahi cazibe gücüdür. Yani kişinin kalbinde taşıdığı o korkudur, o duyarlılıktır. Dolayısıyla buradan yola çıkarak şunu söylüyorum, etik aslında batı medeniyetinin bir çocuğudur. Ahlak ise İslam medeniyetinin bir çocuğudur."dedi.

 

Dursun, konuşmasının son bölümünde, " İnsan, Eşref-i Mahlukattır. Yani, yaratılmışların en şereflisidir. Kelimeler ve insanlar birdir, ne kadar değer verirsen o kadar değer kazanır. İslam medeniyetindeki kavramlar, yapılan araştırmalarda, çok daha kalıcı, çok daha etkilidir." şeklinde konuştu. (M. Sait Başaran İLKHA)