VAN - Son dönemlerde bünyesine kattığı yeni doktor ve cihazlarla bölge halkını büyük merkezlere gitmekten kurtaran YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi, Türkiye'nin 3 merkezinde uygulanabilen kök hücre tedavisi ile birçok vatandaşın ayağını kesilmekten kurtarıyor.

 

Doğu Anadolu'da sadece bu merkezde gerçekleştirilen ve göbek yağı dokusundan alınan kök hücrenin zenginleştirilmesiyle uygulanan tedavi yöntemi sayesinde, kesilme tanısı konulan birçok organ kesilmekten kurtarılıyor.

 

Hastanede mevcut tedavi yöntemi ile iyileşip yürüyebilen hastalar olduğu gibi büyük bir umutla tedaviyi bekleyen hastalar da mevcut.

 

Eskişehir'de diyabetten dolayı ayaklarının kesilmesine kararı verilen Abuzer Değer, sadece bu hastalardan bir tanesi. 55 yaşında olan Değer, yapılacak başarılı bir ameliyatla kök hücre nakli yapılıp ayağı kesilmekten kurtarılacak.

 

"Tedavi için Eskişehir'den Van'a geldi"
İnternetten burayı araştırdıklarını ve Hastane ile bağlantıya geçtiklerini anlatan Değer, uygulamadan memnun olduğunu belirterek, "Ayağım diyabetten dolayı kangren oldu. Dizden aşağı kesilecek dediler Eskişehir'de biz de buraya geldik ve kök hücre tedavisi olmaya geldik. Burada kök hücre tedavisi uygulandığını öğrendiğimizde şaşırdık." diye konuştu.

 

YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alper Sami Kunt, Hasta ile ilgili. Bilgi vererek, "Sağ ayak alt ekstrende nekroz dediğimiz kangren başlamıştı. Kök hücre tedavisi yaptığımızı duyup Geçtiğimiz Pazartesi günü buraya geldi. Bizler de kendisini yatırdık ve ayağının kurtulması için elimizden geleni yapacağız. Tedavisi yaklaşık olarak 2-3 hafta sürer." şeklinde konuştu.

 

Tedavi olan hastalar da şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Aynı tedavi yöntemiyle annesinin ayağının kesilmekten Kurtarıldığını anlatan bir hasta yakını ise şunları söyledi:

 

"Annemi ilk buraya getirdiğimizde çok kötüydü ambulansla getirmiştik. Ayağını sürüklüyordu. Önce küçük bir sivilce ile başladı. Sonra ilerledi. İki parmağı çürüdü. Çok şükür ayağı kesilmekten kurtarıldı. Çok şükür şimdi iyidir. Hocalarımızdan Allah razı olsun teşekkür ediyoruz."

 

"Kök hücre tedavisi yapıldı artık yürüyor"
Suat Turan Adlı hasta ise, yapılan tedavilerin ardından tekrar yürümeye başladı. Turan, "Van merkezde oturuyorum buraya ilk geldiğimizde ayağımın diz altından kesileceğini söylediler. Sağ olsun hocalarımız yardımcı oldular. Kök hücre tedavisi yapıldı. Şu anda plastik Cerrahi'de tedavi görüyorum ağrılarım falan var. Ama eskisi gibi değil. Gün geçtikçe de iyiye gidiyor. Burger hastasıyım. Hastalığım küçük bir sivilce ile başladı. Sigaranın da tetiklemesiyle ilerledi." diye konuştu.

 

Öte yandan YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi ise, kapasitesini arttırarak benzer hastaları tedavi etmeye devam edecek. (Murat Dalgın - İLKHA)