MERSİN - Mazlum Der Mersin Şubesi Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun kaldırılması ile alakalı olarak başlatmış oldukları kampanya çerçevesinde dernek binasında basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Mazlum Der Mersin Şube Başkanı Erdal Alkan, eğitimde hala tek tipçi bir sistemin hüküm sürdüğünü ve bunun en önemli nedenin ise Tevhid-i Tedrisat Kanunu olduğunu belirterek kaldırılmasını istedi.

 

Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun siyasal amaçlar açısından bir biri ile irtibatlı kanunlarla birlikte çıkarılmasını asıl amacının, yeni bir egemenliğin ve toplumsallığın şahsında tüm okulların devletin siyasal amaçlarına hizmet edecek şekilde tek merkezden yönetilmeye yasal dayanak hazırladığını söyleyen Alkan, bu kanun doğrultusunda ise yüzyıllar boyu din eğitimi veren medreselerin kapatıldığını belirtti.

 

Medreselerin toplum üzerindeki etkisine de değinen Alkan şöyle devam etti: "Dinin ve din eğitimin devlet tekeline alındığı bu dönemde azınlık olguları da ciddi baskılara maruz kalmıştır. Eğitim kurumlarının tamamen devletin kontrolüne girmesinden sonra, okullar devletin ideolojik aygıtlarına dönüşmüş maalesef tüm eğitim sistemi tek tipçi, ırkçı militarist ve dayatmacı bir karaktere bürünmüştür. Eğitimde hala tek tipçi bir sistemin hüküm sürmesinin en önemli nedeni ise Tevhid-i Tedrisat Kanunu'dur."

 

Tevhid-i Tedrisat Kanunu kaldırılsın
Zorunlu eğitimin ailelerin talep ve tercihlerine rağmen yapılmasının da temel hak ihlallerinden olduğunu kaydeden Alkan şunları söyledi: "Şurası iyi anlaşılmalıdır ki, çocuklar devletin değildir. Bu sebeple devlet eğitim öğretim alanında yükleneceği görevleri kendi siyasal hedefleri ideolojik amaçları doğrultusunda değil çocukların velayet haklarını taşıyan anne ve babanın kendi dini ve felsefi inançlarını diline ve kültürüne göre yerine getirmek zorundadır."

 

"Tevhid-i Tedrisat Kanunu kaldırılsın" diyen Alkan, Mazlum Der olarak talepleri karşılanana kadar bu kampanyayı sürdüreceklerini belirtti. (Osman Öksüz - İLKHA)