Fethullah Gülen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın 28 Şubat dönemini hatırlatıp göndermede bulunduğu, ”o dönemlerde başörtüsü fürûattır diyenler oldu” sözlerine cevap verdi. .

Gülen, Erdoğan`ın çıkışını "Rahman’ın has kulları o kimselerdir ki onlar yerde tevazu ile yürürler. Cahiller kendilerine laf atarsa “Selametle!” derler; boş söz ve işlere rastladıklarında vakarla oradan geçip giderler" ayeti ile cevapladı.

Gülen konuşmasında, "fürûat" sözünü tenkit edenlerin yanlışlıklarına imada bulunarak, "çıkar birisi sizi “füru” dediğinizden dolayı tenkit edebilir, hemen onu tenkite yönelmemelisin, şuna vermelisiniz; usûlü din uleması, usûl ve fürû`u birbirinden ayırmıştır. Bazı meseleler dinin temel disiplinleridir; onları demediği, etmediği ve yapmadığı zaman insan dinin dışına çıkar. Bazı şeylerde vardır ki fürûdur onlar usule göre. Temel disiplinlere göre usulü din ulemasının, sahabe-i kiramın tarzı telakkilerine dayandırarak ortaya koyduğu disiplinlerdir bunlar. Onu yapmadığı zaman kafir olmaz." ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Önceki gün İlim Yayma Cemiyeti`nin 40. yılında konuşan Başbakan Erdoğan, 28 Şubat sürecindeki dayatmaları nasıl kaldırdıklarını örnekleriyle anlata şu açıklamalarda bulunmuştu:

BUNALIMA GİREN KIZLARIMIZ OLDU

Okullarda öğrencilerimiz, işte az önce de izledik, yavrularımız gidiyorlar, geliyorlar, kimi rahatsız ediyor. Ama şurada 28 Şubat sonrasında o hüngür hüngür ağlayan çocuklar, üniversite kapılarından, imam hatip kapılarından geri çevrilenler.... Başörtüleri sebebiyle üniversite okuyamayıp da ruhsal bir dengesizliğin içine girene kızlarımız oldu.

BAŞÖRTÜSÜNE FÜRUAT DİYENLERİ GÖRDÜK

Bunlar mahkeme kapılarına gidemediler, gitseler bile mahkeme kapılarından önyargıyla onlara bakanlar sebebiyle boş çevrildiler. Bunları yaşadık bu ülkede, bu ülkeye bu yakışıyor muydu? Maalesef bu çileyi bu insanlar ödediler. Hamdolsun son verdik bunlara. Tabi o zamanlarda biliyorsunuz, başörtüye `füruat` diyenler de oldu. Onları da gördük.