BURSA - Bursa Milletvekili Sena Kaleli tarafından İnegöl'deki Kalburt ve Kulaca derelerinde aşırı kirlilik ve balık ölümleri yaşandığı iddiasıyla verilen soru önergesine cevap veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yapılan analizlerde, herhangi bir kirlilik unsuruna rastlanılmadığını bildirdi.

 

Bakanlıktan verilen cevapta, "Bakanlığımız Bursa İl Müdürlüğünce Kalburt ve Kulaca derelerinde alınan su ve balık numunelerinin analizlerinde, herhangi bir kirlilik unsuruna rastlanılmamıştır." denildi.

 

Kalburt ve Kulaca derelerinin kirliliği ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker'in yazılı olarak cevaplamasını istediği 5 soru soran Kaleli önergesinde, Bursa'nın İnegöl ilçesinde bulunan Kalburt Deresi'ndeki kirlilik tarımsal alanları tehdit etmeye başlamıştır. Çevresinde bulunan Belediyeye ait Sahipsiz Hayvanlar Bakım Evi, mezbaha, mesken ve sanayi atıkları yüzünden hızla kirlenen Kalburt Deresi, yaydığı leş kokusuyla insan sağlığı için de tehlike oluşturmaktadır. Derenin kirlilikten arındırılması, doğal yaşam açısından olduğu kadar sebze ve meyve bahçelerini bu dereden sulayan bölge halkı için büyük önem taşımaktadır." ifadelerine yer verdi.

 

Bakanlıktan ise Kaleli'nin soru önergesine, "Bakanlığımız Bursa İl Müdürlüğünce Kalburt ve Kulaca derelerinde alınan su ve balık numunelerinin analizlerinde, herhangi bir kirlilik unsuruna rastlanılmamıştır. Bununla birlikte, özellikle yaz aylarında ani su sıcaklığı artışlarından kaynaklanan oksijen miktarının azalması ve derenin sığ alanlarında oksijen yetersizliği nedeniyle balık ölümleri görülebilmektedir. Yine yaz aylarında sıcaklık ile birlikte yosun, alg ve bazı su bitkilerinin havasızlığa ve kirliliğe neden olması nedeniyle de balık ölümleri görülebilmektedir." şeklinde yanıt geldi. (Zeki Aras - İLKHA)