İSTANBUL - CHP heyeti 4 gün süren ABD ziyaretini tamamladı. Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki milletvekilleri saat 16.30’da İstanbul’a geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, ziyaretlerine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Ziyaretlerinin 4 gün sürdüğünü belirten Faruk Loğoğlu, çok değişik temaslarda bulunduklarını söyledi. Yeni CHP’nin yeni dünyada sıcak ve ilgiyle karşılandığını belirten Loğoğlu, “CHP Genel Başkanı düzeyinde 37 yıllık bir aradan sonra yapılan bir ziyaret oluyor. O bakımdan da anlamlıydı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkan sıfatıyla ABD’ye yaptığı ilk ziyaret olması bakımından da anlamlıydı. Bu ziyaretin Türkiye’ye, Türk-Amerikan ilişkilerine ne getirdiğine bakıyoruz. Ziyaretimiz çok kapsamlı ve çok içerikli geçti.” diye konuştu.
DAVOS OLAYININ KAHRAMANI
Kılıçdaroğlu, Davos’ta paneli yöneten Washington Post`un yazarı David Ignatius ile de görüştü. Loğoğlu, bu konuda şu ifadeleri kullandı: “Davos olayının kahramanı uzun uzun sorular sordu. Genel Başkanımızdan etkilendiğini çıkarken bana şahsen ifade etti. Bu mülakatların sonuçları ne zaman yazılır, ne kadar yazılır bilemiyoruz. Ama bütün bu temaslar sonucunda yönetim, kongre, düşünce kuruluşları, iş çevreleri, Türk kuruluşları ilk defa Türkiye’nin Adalet ve Kalkınma Partisi’nden ibaret olmadığını, iktidara talip vizyonuyla projeleriyle, lideriyle ve kadrosuyla bir CHP olduğunu gördüler. Buna tanık oldular. Bize 37 yıllık arayı kastederek. ‘Çok geç geldiniz’ dediler. ‘Ama iyi ki geldiniz, zamanlı geldiniz, gelişiniz önemli ve bundan sonra sık sık sizi burada görmek isteriz’ dediler.”
DERSHANE KONUSUNUN ‘D’Sİ GEÇMEDİ
Kemal Kılıçdaroğlu`nun Türki Amerikan Birliği`ne ziyareti sırasında neler görüşüldüğünün sorulması üzerine Loğoğlu, saklayacak, gizleyecek bir şey olmadığını aktardı. Bu görüşmenin yapılacağını en baştan itibaren açıkladıklarını aktaran Loğoğlu, “ Bahsettiğiniz kuruluş Amerika’da çok geniş bir örgütü olan ağırlığı olan sivil toplum kuruluşu. Pek çok sivil toplum kuruluşu bizi davet etti. Amerikan, Türk kökenli veya sadece Türk sivil toplum kuruluşları davet etti. Bunların hepsini kabul ettik. Bu grubun davetini kabul etmemek için hiçbir sebep yoktu. Türkiye’de tartışılmakta olan konular, grupla cemaatle ilgili olan tartışılan konular uzaktan yakından gündeme gelmedi. Amerika’da grubun alt kuruluşları var. Eğitim kuruluşları var, Türkiye’ye kongre üyelerini, yerel yöneticilerini getiren gruplar var. Bütün bunların faaliyetleri hakkında bize brifing verdiler. Genel Başkanımıza bazı sorular yönelttiler, Genel Başkanımız da cevap verdi." ifadesini kullandı.
Görüşmelerinin herhangi bir siyasi tarafı olmadığının altını çizen Loğoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Öyle bir maksat, niyet de yoktu. Yaygın bir kuruluş, CHP halkın partisi bu kuruluşların mensupları da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları. Biz sana geliriz öbürüne gitmeyiz şeklinde bir tutum içinde olmamız mümkün değil. Dershanenin d’si bile gündeme gelmedi. Hiçbir şekilde gündeme gelmedi. Biz oraya destek aramak, bir arayış için gitmedik. Görüşmeye gittik, davet ettiler. Gayet insani bir sohbet oldu.”