BATMAN - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın himayesinde Batman Valiliği ve Başbakanlık Basın- Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Çözüm Süreci ve Yerel Medya" konulu 25. Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması başladı.

İl Kültür Merkezi Konferans Salonunda saat 11.30'da başlayan toplantıya, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman Valisi Yılmaz Arslan, Siirt Valisi Ahmet Aydın, Basın İlan Kurumu Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay, AA Genel Müdürü Kemal Öztürk, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Bölgesel ve İl Gazeteciler Cemiyeti Başkanları ve üyeleri ile yaklaşık iki yüzü aşkın yerel gazete sahipleri ve temsilcilerinin basın mensupları katıldılar.

Toplantı, Basın- Yayın ve Enformasyonun tanıtım filmi ile başladı.

Toplantının açılış konuşmasını Basın İlan Kurumu Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, yaptı. Batman'da olmaktan dolayı mutluluğunu ifade eden Karakaya, bu toplantıya katkı sağlayanlara teşekkürlerini iletti.

Gelişen medya da yerel medyanın gelişmesi gerektiğini ifade eden Karakaya, "Yerel medya toplumun aynasıdır. Basın yayın olarak yerel medyaya yönelik önemli çalışmalar yapıyoruz. Yerel medyanın güçlendirilmesi için çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde yerel medyanın sesi uygulaması başlatacağız. Bu toplantıyı önemli kılan bir diğer hususta, "Çözüm Süreci ve Yerel Medya" konusudur. Hepimiz bu süreçte elimizden geleni yapmak zorundayız." dedi.

Daha sonra Batman'ın tanıtım filmi gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından söz alan Batman Valisi Yılmaz Arslan da böyle bir organizasyonun Batman'da yapılmasından, yerel ve ulusal basını kentte ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Arslan'ın konuşmasının ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, söz alarak katılımcıları Türkçe ve Kürtçe selamlayarak 'hoş geldiniz' dedi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a böyle bir program yapmasından dolayı teşekkür eden Bakan Şimşek, Kürtçe olarak 'Allah razı olsun' dedi.
Çözüm süreciyle bölgenin ekonomisi Batı'ya yaklaşacak
Sözlerinin devamında çözüm sürecine de değinen Şimşek, "İlk defa daha çok demokrasi, insan haklarıyla sorunlar çözülüyor. Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslar'da bu durum pek yaşanmıyor. Hükümetimiz kardeşlik hukuku içerisinde bu sorunu çözmek için büyük bir iradesi var. Halkında bu sürece desteği var. Etkili olan ulusal ve yerel medyanın sürece desteği çok önemlidir. Çözüm süreciyle bölgenin ekonomisi Batı'ya yaklaşacak ve Türkiye'nin gelişmiş ülkelere yetişmesi için motor gücü olacaktır." ifadelerini kullandı.

Şimşek, son olarak yapılan toplantının sürece ve kardeşliğe destek için tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti.

Bakan Şimşek'in konuşmasının ardından söz almak için kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Batman'ı yapılan toplantı vesilesiyle ziyaret etmekten dolayı büyük bir mutluluk yaşadığını vurguladı.

Batman'ın tarih, medeniyet, ilim ve irfan adamlarının yetiştirdiği bir yer olduğunu söyleyen Arınç, 12 ilden gelen gazetecilerle buluştukları için bu toplantıya destek olan ve tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti.

"Çözüm Süreci ve Yerel Medya" konulu toplantının yılda iki defa yapıldığını kaydeden Arınç, "Yapılan toplantıya yaklaşık 200-300 gazeteci katılıyor. Bu toplantılar iki gün sürüyor. Yerel medya denilince gazete, radyo, televizyon ve siteler bunun kapsamına giriyor. RTÜK'ün yasası iki yıl önce değişti. RTÜK işlerini en iyi bir şekilde yapıyor." diye belirtti.

"TRT muhabiri Metin Turan serbest bırakıldı"
AA ve TRT'nin yayın ve faaliyetlerinden de bahseden Arınç, "TRT, Arapça, Kurmanci, Zazaki, Sorani yayın yapıyor. Yakında İngilizce yayın yapmaya da başlayacak. Batman'a gelince bir ferahlık gördük ve yağmurla sevindik. Batman'a iki müjdeyle geldik. Mısır'da uzun zamandır tutuklu kalan TRT muhabiri Metin Turan serbest bırakıldı. Aynı durumda olan medya mensuplarına da özgürlük diliyoruz." dedi.

"Yılda 250 Milyon TL reklam-ilan parası veriyoruz"
Yerel medyanın çok önemli olduğunu sözlerine ekleyen Arınç, şunları kaydetti: "Yerel medya çok önemlidir. Gittiğimiz her yerde yerel medyayı görüyoruz. Yerel medya görevini maddi olarak yani çok zor şartlar altında yapıyorlar. Yerel medyaya destek olmak zorundayız. Yılda 250 Milyon TL reklam-ilan parası veriyoruz. Yerel medyayı desteklemeye devam edeceğiz. Ancak nitelik ve nicelik olarak gelişmeleri lazım. İçeriği zayıf olan gazeteler iyi değil. Batman'da BİK desteğiyle birleşen gazeteler Türkiye'ye örnek oldu."

"12 Eylül 2010 referandumu ile Türkiye'nin paradigması değişti"
Basın-Yayın Enformasyon Müdürlüğünün medya çalışanları için yaptığı çalışmalara değinen Arınç, "Konunun Çözüm Süreci ve Yerel Medya'nın Batman'da olması önemlidir. Bir yılda geldiğimiz nokta önemlidir. Sürece bölgede destek oranı yüzde 80-90'dır. Türkiye'nin tek şansı kardeşlik projesidir. Bunu yaptığımızda potansiyelimiz çok artacaktır. Batman'da 2007 ve 2010 referandum da Batman çok iyi destek verdi. 12 Eylül 2010 referandumu ile Türkiye'nin paradigması değişti. Özgürlüklerin önü açıldı. Artık fertler Anayasa Mahkemesi'nde bireysel başvuru yapıyor. Anayasa Mahkemesi Mustafa Balbay kararını demokratikleşmeye örnek gösterdi. Tutuklama tedbirdir. Tutuksuz yargılama esastır. Bu insan hakkıdır. Yargılama kısa ve adil olmalıdır. O yüzden tutuksuz yargılama olmaldır. Batman'da tutuklu belediye başkanı için bu karar örnek alınmalıdır. Hükümetin Demokratikleşme Paketi'yle ilgili hazırladığı tasarlar Meclis'e verildi. En kısa zamanda çıkmasını bekliyoruz." İfadelerini kaydetti.

Batman 'Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması'na, düzenlenecek oturumlarla devam edilecek.(M.Fatih Akgül-İLKHA)