GAZİANTEP-Solunum yolu enfeksiyonları özellikle zatürre ülkemizde ve dünyada çocuk hastalıkları ve ölümlerinin ana nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor. Zatürre üst solunum yollarında bulunan ve hastalık yapan mikropların soluk borusu ve akciğerler ile akciğer içi hava yollarını iltihaplandırması olarak tanımlanıyor ve zatürre vakalarının yüzde 33'ü 0-5 yaş grubundaki çocuklarda oluşuyor.
Medical Park Gaziantep Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferhan Çetindağ, tıptaki adıyla pnömoni yani zatürreyi İLKHA'yaanlattı.
Pnömoninin çocuklarda en sık görülen alt solunum yolu enfeksiyonu olup özellikle ilk 3 yaştaki çocuklarda en sık hastaneye yatış nedeni olduğunu belirten diyen Çetindağ, "Genellikle bir üst solunum yolu enfeksiyonundan birkaç gün sonra aniden yükselen ateş, artan öksürük, balgam çıkarma ve solunum güçlüğü pnömoniyi akla getirmelidir" dedi.
Çocuklarda zatürre durumunda ateş, halsizlik, öksürük, sık nefes alma, çarpıntı, kusma, ciddi besin reddi görüleceğini, karın ağrısı ve yan ağrısının da olabileceğini kaydeden Uzm. Dr. Çetindağ, Bebek ve küçük çocukların göğsünde ve karnında sık sık inip çıkmalar, inleme, kedi mırıltısı gibi bir ses duyulacağını, burun kanatlarının hareket edeceğini, büyük çocuklarda ciddi göğüs ağrısı, yan taraflarında ağrı, ateş ve nefes alınca batma ve öksürük gibi belirtiler görülebileceğini kaydetti.
Nasıl Bulaşıyor?
Uzm. Dr. Çetindağ, zatürrenin, hapşırık, öksürük ve hasta kişilerin konuşması sırasında havaya yayılan damlacıkların solunması yoluyla bulaşabildiği gibi, ağız ve burun salgılarıyla bulaşmış bardak, mendil, çatal-kaşık, kapı kolu gibi eşyalar aracılığıyla hastalığın diğer kişilere bulaşabileceğinin altını çizdi.
Bu belirtilere dikkat!
Zatürrenin belirtileri konusunda da bilgi veren Çetindağ, " 2 ay ve 12 ay arası bebeklerde solunum hızı dakikada 50 ve üzeri ise, 1 ve 5 yaş arası çocuklarda solunum hızı dakikada 40 ve üzerinde ise tehlike işaretidir. Solunum sırasında zorlanması, göğsünden hırıltılı sesler gelmesi, sıvı gıdaları içememesi, genel durumunda kötüleşme, anormal uyku ve uyanamama hali, dudak çevresinin morumsu renk alması durumlarında çocuğunuzu hemen bir sağlık kuruluşuna götürmeniz gerekir." dedi.
Kalabalık ortamlar bulaşmaya zemin hazırlıyor!
Çocukları solunum yolu enfeksiyonlarından korumak için dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın, hasta kişilerle temasın önlenmesi olduğunu belirten Çetindağ, " Bu amaçla kapalı ve kalabalık ortamlara girilmekten kaçınılmalıdır. Okul içinde bulaşmayı en aza indirmek amacıyla hasta çocuğun okula gönderilmemesinde büyük yarar vardır. Sınıfların düzenli havalandırılması, çocukların ortak kullanım alanlarında hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerekir. Tüm hastalıklardan korunmada el yıkamanın çok önemli rolü vardır. Doğru el yıkama bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşmasını önemli ölçüde azaltır. " ifadelerini kullandı. (Şefik Mert-İLKHA)