MANİSA- Altınokta Körler Derneği Manisa Şubesi Başkan Yardımcısı Cansu Akçalı Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle düzenlediği basın açıklamasında, amaçlarının engellilerin temel sorunlarını hatırlatmak ve taleplerini basın aracılığıyla kamuoyuna duyurmak olduğunu belirterek, engellilere yönelik ayrımcılığın her yerde sürdüğünü belirti.

Altınokta Körler Derneği Manisa Şubesi Başkan Yardımcısı Cansu Akçalı, mevzuattaki engellilere yönelik ayrımcılığı yasaklayan bir yasa çıkartılması gerektiğini ifade ederek, " Görme engellilerin borçlar yasasıyla elde ettiği imzalarının tanık gerekmeksizin geçerli sayılmasına ilişkin hükmü hukuk mahkemeleri yasasının 206.maddesinin yanlış yorumuyla bankalarda uygulanmıyor. Rapor yönetmeliği hak kayıplarına yol açmayı sürdürüyor. Engelliler verilecek sağlık kurulu raporları yönetmeliği daha fazla hak kayıplarına yol açmadan bir an önce değiştirmeli sakatlığının tespitinde Dünya Sağlık örgütünün kriteri yasallaştırılmalıdır. 2022 sayılı Muhtaçlık yasası acil değiştirilmeli on binlerce engelliler için çıkarılan ve engellilerin kapısına haciz memurları dayanmasına yol açan borçlar iptal edilmeli muhtaçlık aylığının ödenmesi için bakmakla yükümlü kimsesi olmama koşulu kaldırılmalıdır. İşsiz engellilere, işe girinceye dek asgari ücrete yakın bir düzeyde sakatlık tazminatı ödenmelidir." dedi.

Cansu Akçalı sözlerine devamla ; "Bakım hizmetlerinden yaralanmak için ailede birey başına düşen gelirin asgari ücretin 3'te 2 oranının altında olması koşulu kaldırılmalı; devlet bakıma muhtaç tüm yurttaşlarına ücretsiz bakım hizmeti sunmalı; engelliye bakan yakınları eğitilmeli ve sigortalı hale getirilmelidir. Bankaların ve kimi noterlerin yasal düzenlemeye rağmen görme engelli bireylerden iki tanık istemeleri zulmüne derhal son verilmeli; 5378 sayılı yasa yaşamın bütün alanlarında uygulamaya geçirilmelidir. Fiziksel çevrenin engellilerin durumuna göre düzenlenmesi zorunluluğuna uymalı; göstermelik ve bir takım firmaların zengin etmeye yönelik uygulamalara son verilecek işlevsel düzenlemeler gerçekleştirilmelidir. Engelli Hakları Sözleşmesinin eki niteliğindeki hak arama yollarını düzenleyen ihtiyari protokol TBMM gündemine getirilerek onaylanmalıdır." İfadelerini kullandı. (Ramazan Sındıraç-İLKHA)