Laerke, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.
İşgal ordusunun bu sabah Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney banliyölerindeki bölgeler için "zorla yerinden etme" talebinde bulunduğunu belirten Laerke, bu talepten kısa süre sonra başlayan yoğun hava saldırıları nedeniyle yeni bir "yerinden etme dalgası"nın yaşandığını kaydetti.
Laerke, "Son günlerde tahmini 50 bin kişi Baalbek'i terk etti ve çoğunlukla Bekaa Vadisi'nin kuzeyindeki bölgelere gitti. Birçok kişi geceyi araçlarında geçirdi." dedi.
BM Uluslararası Göç Örgütüne (IOM) göre, siyonist rejimin zorla yerinden etme talepleri ve ardından gelen saldırıları nedeniyle yerinden edilenlerin sayısında önemli artış yaşandığını vurgulayan Laerke, "Toplamda 842 binden fazla kişi yerinden edildi, bunların yarısından fazlası kadın ve kız çocuğu." ifadesini kullandı.
AA muhabirinin, "İsrail ordusu, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan binasını dün tamamen yıktı. İsrail Meclisi, geçen hafta UNRWA'nın faaliyetlerini durdurma kararı almıştı. UNRWA, İsrail'in bu sistematik baskı ve saldırılarıyla çalışmalarına devam edebilecek mi? Daha önce böyle bir baskıyla karşılaşan BM misyonu hatırlıyor musunuz?" sorusunu yanıtlayan Laerke, UNRWA'nın Gazze'deki insani yardım operasyonlarının omurgası olduğunu daha önce çok net bir şekilde açıkladıklarını belirtti.
Laerke, UNRWA'nın vazgeçilemez ve yeri doldurulamaz bir kuruluş olduğunun da altını çizerek, "(UNRWA'ya yönelik saldırı ve baskılar) Dünyanın herhangi bir yerinde benzer örnekler görüp görmediğimizi sordunuz. Bildiğim kadarıyla yok ve temas halinde olduğum kimsenin bilgisinde değil." dedi.